Avio-prevoznik očekuje pozitivan bilans na kraju godine

Transatlanske linije podižu Air France-KLM

BiznisVesti

29.10.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Transatlanske linije podižu Air France-KLM Transatlanske linije podižu Air France-KLM
Kompanija Air France-KLM očekuje oporavak tržišta i profitabilnosti koju može da očekuje tokom cele godine nadajući se da će se pokrenuti transatlantske destinacije, nakon... Transatlanske linije podižu Air France-KLM

Kompanija Air France-KLM očekuje oporavak tržišta i profitabilnosti koju može da očekuje tokom cele godine nadajući se da će se pokrenuti transatlantske destinacije, nakon ublažavanja pandemijskih pravila putovanja.

Avio-kompanija je zabeležila pozitivno poslovanje u trećem kvartalu i vratila je do 75 procenata linija iz 2019. godine tokom poslednja tri meseca u godini, navodi se u saopštenju koje prenosi Bloomberg.

Avioprevoznik je odbio da prenese predviđanja za 2022. godinu, zbog neizvesnosti oko ponovnog otvaranja većine azijskih zemalja. Ipak iz kompanije saopštavaju da je potražnja tokom letnje sezone bila iznad očekivanja.

Nadaju se da su podaci iz prethodnog perioda znak da je avio-industrija možda konačno prošla kroz najgoru krizu koju je izazvala pandemija korona virusa, kada je veći deo putovanja avionom bio stopiran u periodu od 18 meseci. Air France-KLM je preživeo samo zahvaljujući ogromnoj državnoj pomoći akcionara, Francuske i Holandije.

Potpuno otvaranje ključnih linija između Evrope i SAD počevši od sledećeg meseca moglo da pruži osnovu za održivi oporavak.

Zarada u trećem kvartalu od 796 miliona evra (930 miliona dolara) bila je pozitivna po prvi put od početka pandemije i nadmašila je procene. Avio-kompanija očekuje dobitak i u četvrtom kvartalu i poslovanje u plusu na godišnjem nivou.

Air France-KLM zabeležila je porast kupovine karata za kratke i srednje letove tokom leta, kao i za destinacije na dugim relacijama, koje čine oko tri četvrtine profitne marže, rekao je glavni finansijski direktor Stiven Zat (Stephen Zaat).

„Planiramo kapacitete za SAD i cilj nam je da budemo na oko 90 odsto ponude iz prethodnog perioda na kraju zimske sezone“, dodao je Zat i nagovestio da su u toku razgovori između holandske vlade i Evropske komisije o daljem paketu dokapitalizacije.

Air France-KLM je u pregovorima sa proizvođačima o narudžbini uskotrupnih aviona, rekao je Zat, odbijajući da pruži bilo kakve detalje o tome kada će odluka biti doneta.

Oko 10,4 milijarde evra raspoložive likvidnosti i kreditnih linija avioprevoznika mogu se smatrati dovoljnim, s obzirom na nastavak oporavka tokom letnje sezone, saopštila je avio-kompanija, a prenosi Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...