TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive

IntervjuLifestyleLuksuzSrbijaU fokusuVesti

25.11.2020 14:12 Autor: Marko Miladinović 1

TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive
Iako je država sa relativno malim brojem stanovnika, Srbija poseduje stabilno tržište antikviteta. Kao i u mnogo drugih delatnosti, centar trgovine starim predmetima nalazi... TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive

Iako je država sa relativno malim brojem stanovnika, Srbija poseduje stabilno tržište antikviteta. Kao i u mnogo drugih delatnosti, centar trgovine starim predmetima nalazi se u glavnom gradu.

Sajam antikviteta već dugi niz godina održava se obično dvaput mesečno, najčešće u prostorijama beogradskog hotela Slavija.

Marko Stojanović, organizator Sajma antikviteta, kaže za Biznis.rs da se u uslovima pandemije ovi redovni sajmovi održavaju sa donekle smanjenim brojem izlagača, kako bi se poštovala propisana distanca između prodavaca i posetioca, naravno uz poštovanje svih drugih zaštitnih mera, kao što su obavezno nošenje maski za lice i upotreba dezinfekcionih sredstava.

„Pandemija je uticala na smanjivanje obima posete i tražnje, delimično su prodavci prešli i na online ponudu, kao što je uostalom slučaj i na većini drugih tržišta u zemlji i svetu“, komentariše Stojanović.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, nema pravila šta će biti najtraženija roba niti ko će biti najveći kupac. Ponuda je zaista, više nego šarenolika.

„Kolekcionara ima puno, oni su stalno prisutni i prate različite oblasti, od numizmatike i filatelije, preko starog nakita, nameštaja, sve do umetničkih slika određenih autora. Ali uvek se pojave i novi posetioci,  sa željom da kupe dekorativni predmet kojim će ukrasiti svoju kuću ili odaberu neki lep poklon za drage osobe“, kaže naš sagovornik.

U ovoj specifičnoj vrsti trgovine, nažalost, događaju se i prevarne radnje. Recimo, dešavalo se da pojedinci ponude prodavcima neautentične, pa čak i falsifikovane predmete.

S druge strane, antički predmeti, najvećim delom pronalaženi preoravanjem poljoprivrednog zemljišta, ne bi ni smeli da budu ponuđeni na ovom specifičnom tržištu jer oni potpadaju pod proveru i klasifikaciju Odeljenja za arheologiju Narodnog muzeja i svih lokalnih muzeja koji su pod njegovom nadležnošću u Srbiji.

„Što se tiče provere starih komada, profesionalci zahvaljujući višegodišnjem iskustvu i pregledanju ekspertskih kataloga, lako mogu da ustanove njihovu autentičnost. Često su u pitanju unikatni artikli čiji se način izrade lako prepoznaje, i posebno vrednuje na tržištu antikviteta. Izuzetno je teško da neko može da napravi novi predmet sa istim tim karakteristikama i prevari iskusne antikvare“, objašnjava Stojanović.

Primera radi, u numizmatici i filateliji postoje sveobuhvatni katalozi koji precizno određuju gramažu i materijal svakog pojedinačnog novčića ili izgled i format najtraženijih poštanskih markica.

Kako kaže Stojanović, ne postoji osoba, ma koliko stručna, koja može da bude upoznata sa vrednostima i specifikacijama svih starina na tržištu, pa zato Sajam antikviteta okuplja eksperte iz različitih oblasti procene, a njihove savetodavne usluge nudi besplatno za vreme svojih redovnih dvodnevnih okupljanja.

  • Irina

    25.11.2020 #1 Author

    Nadam se da ce opet biti organizovan Sajam mada je dobro sto su se ljudi snasli i online to plasiraju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...