TURIZAM U REGIONU NA IZDISAJU Drastičan pad broja gostiju u Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori, u Hrvatskim lukama duplo manji broj kruzera

BiznisRegionTurizamVesti

13.8.2020 14:18 Autor: Ljiljana Begović 2

TURIZAM U REGIONU NA IZDISAJU Drastičan pad broja gostiju u Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori, u Hrvatskim lukama duplo manji broj kruzera TURIZAM U REGIONU NA IZDISAJU Drastičan pad broja gostiju u Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori, u Hrvatskim lukama duplo manji broj kruzera
Jedna od najpogođenijih industrija u  svetu trenutno je turizam, brojevi iz regiona koji se tiču ove grane govore u prilog svim razmerama katastrofe, a... TURIZAM U REGIONU NA IZDISAJU Drastičan pad broja gostiju u Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori, u Hrvatskim lukama duplo manji broj kruzera

Jedna od najpogođenijih industrija u  svetu trenutno je turizam, brojevi iz regiona koji se tiču ove grane govore u prilog svim razmerama katastrofe, a podaci o broju turista, ali i kruzera nisu obećavajući.

Broj turista u periodu od januara do juna u Severnoj Makedoniiji u odnosu na isti period prošle godine pao je za 71,8 odsto kao posledica pandemije korona virusa.

Foto: Pixabay.com/Ohrid

Broj turista u junu 2020. iznosio je 5.210, dok je broj noćenja bio 14.179. U odnosu na jun 2019. godine, zabeležan je pad u broju turista za 95,6 odsto, a u broju noćenja za 94,6 odsto. Broj domaćih, makedonskih turista u junu 2020. u odnosu na jun 2019. je umanjen za 88,9 odsto, dok je broj stranih turista opao za 97,9 odsto, prenosi Tanjug.

Bosna i Hercegovina je zbog pandemije korona virusa izgubila pola miliona turista, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, u periodu januar – jun 2020. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 209.802 posete, što je manje 70,6 odsto u odnosu na isti period 2019. i 504.485 dolazaka, što je manje 65,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, prenosi portal Klix.ba.

Foto: Printscreen youtube

Prihodi od turizma u Crnoj Gori manji za  96 odsto

Prihodi turističke privrede u Crnoj Gori za prošli mesec iznosili su svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine kada je prihod bio 280 miliona evra, što je pad za oko 96 odsto, pišu Vijesti.

U Crnoj Gori ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 evra.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije korona virusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnim prihodom od oko 320 miliona evra.

U hrvatskim morskim lukama u drugom tromesečju ove godine zabeležen je veliki pad prometa brodova i putnika  od čak 54 odsto.

Iz Državnog zavoda za statistiku  ističu da su okolnosti koje je prouzrokovalo širenje Covid-19 direktno uticale na pad prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju u hrvatskim morskim lukama.

Foto: Pixabay.com

Naime, u morske je luke ukupno u drugom tromesečju ove godine prispeo 45.071 brod ili 54,3 odsto manje nego lane, dok je sa ukupno 2,99 miliona putnika zabeležen pad od 68 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je ujedno i najmanji broj putnika u poslednjih deset godina u tom tromesečju, prenosi Index.hr.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...