mnogi amerikanci ipak traže veći životni prost

U aprilu zabeležen najveći skok cena kuća u poslednjih 30 godina

NekretnineNovacSvetU fokusuVesti

30.6.2021 20:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U aprilu zabeležen najveći skok cena kuća u poslednjih 30 godina U aprilu zabeležen najveći skok cena kuća u poslednjih 30 godina
Cene američkih kuća dostigle su svoj najveći skok u aprilu, još od 2005. godine, dok potencijalni kupci još uvek licitiraju za cenu zbog ograničene... U aprilu zabeležen najveći skok cena kuća u poslednjih 30 godina

Cene američkih kuća dostigle su svoj najveći skok u aprilu, još od 2005. godine, dok potencijalni kupci još uvek licitiraju za cenu zbog ograničene ponude raspoloživih nekretnina na tržištu, prenosi Time.

Indeks cena kuća S&P CoreLogic Case-Shiller za 20 gradova, skočio je 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je više od 13,4 procenta godišnjeg dobitka u martu. Od početka pandemije, mnogi Amerikanci traže veći životni prostor i kuće u predgrađima. Istorijski niske stope hipoteke, delimično obuzdane politikom niskih kamatnih stopa federalnih rezervi, podstakle su potražnju za većim domovima. Ipak, ekonomisti su najavili da postoji verovatnoća da će se ubrzano povećati cene nekretnina na tržištu stanova.

„Događaji koji su tokom prošle godine podstakli rast cena kuća ostaju i dalje na snazi i malo je verovatnoća o njihovom padu“, istakao je ekonomista Metju Spikmen  (Matthew Speakman).

Svih 20 gradova koji čine indeks, prijavili su veći rast cena u odnosu na prethodnu godinu. Pet gradova – Šarlot, Klivlend, Dalas, Denver i Sijetl – imali su najveći skok cena u periodu od 12 meseci na osnovu merenja koje datira unazad 30 godina.

Iako je porasla potražnja tokom pandemije, sve manje Amerikanaca bilo je spremno da proda svoja imanja, što je dovelo do smanjenja raspoloživih kuća i pokrenulo licitaciju za većinu imanja. Prema podacima kompanije za prodaju nekretnina Redfin, prošlog meseca skoro je polovina kuća prodata više od njihove realne cene. U maju broj raspoloživih kuća blago se povećao na 1,23 miliona, što je i dalje manje za 21 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Prodaja postojećih kuća pala je u poslednja četiri meseca, jer su nagle cene obeshrabrile neke potencijalne kupce. Ipak, potražnja je dovoljno jaka da je prosečna kuća prošlog meseca bila na tržištu samo 17 dana, saopštilo je Nacionalno udruženje nekretnina, i zaključilo da je devet od 10 domova bilo na tržištu nešto manje od mesec dana. Grad Feniks u aprilu je zabeležio najveći rast cena prema indeksu Case-Shiller, sa rastom od 22,3 odsto, za njim slede San Diego sa 21,6 procenata i Sijetl sa 20,2 odsto, piše Time.

  • Tina

    1.7.2021 #1 Author

    Korona je sigurno uticala na vecu traznju i samim tim i vece cene kuca. Kad je u kuci covek je u dodiru sa prirodim, a u stanu je vec drugacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...