Pronađeno ogromno vinsko blago

U bivšoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice otkriveno 4.000 boca starog pića

EULifestyleLuksuzRegionVesti

4.8.2021 19:25 Autor: Marko Miladinović 3

U bivšoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice otkriveno 4.000 boca starog pića U bivšoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice otkriveno 4.000 boca starog pića
Više od 4.000 starih i vrednih boca vina i žestokih pića, koje je decenijama bilo skriveno, pronađeno je u palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji... U bivšoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice otkriveno 4.000 boca starog pića

Više od 4.000 starih i vrednih boca vina i žestokih pića, koje je decenijama bilo skriveno, pronađeno je u palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice.

Grčko Ministarstvo kulture označilo je otkriće ove kolekcije kao „istorijski veoma značajno“, prenosi portal Vino&Fino.

Među retkim bocama u ovoj zanimljivoj kolekciji su boce vina sa etiketama kuća Château Margaux, Château de Vincennes i Château Mouton Rothschild, kao i keramička boca viskija Chivas iz ograničene i veoma vredne serije proizvedene povodom krunisanja britanske kraljice Elizabete II 1953 godine.

Kako navodi Greek Reporter, još nekoliko stotina sanduka sa pićem tek treba da bude otvoreno i očekuju se novi uzbudljivi nalazi.

Posao na katalogizaciji vina i žestokih pića prepušten je ekspertima iz ugledne vinarije Achaia Clauss, osnovane 1861. godine, a tim predvodi Periklis Baltas, koji je na čelu istorijskog arhiva vinarije Achaia Clauss.

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni ovom prilikom izjavila je da vina i žestoka pića iz palate Tatoi, pored ogromne kolekcionarske vrednosti, imaju i veliki naučno-istraživački značaj, pa iz tog razloga, procenjivanje kolekcije obavljaju stručnjaci koji poznaju vino kako na nivou enologije, tako i opšte istorije.

„Naš cilj je da, kada završimo obnovu palate Tatoi i njeno pretvaranje u muzej, zadržimo deo ove kolekcije i izložimo je javnosti“, rekla je ona.

  • Anna

    11.8.2021 #1 Author

    Fantastično otkriće! Ako deo te kolekcije stave na aukciju nadmetanje će biti veoma zanimljivo.

    Odgovori

  • Tina

    10.11.2021 #2 Author

    Vrlo interesantno I atraktivno

    Odgovori

  • COCO

    17.7.2022 #3 Author

    Kakvo otkriće!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...