Pekari na gubitku od osam do 12 centi

U Crnoj Gori moguće povećanje cene hleba

PoreziRegionVesti

16.12.2021 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori moguće povećanje cene hleba U Crnoj Gori moguće povećanje cene hleba
Predstavnici pekarske industrije, trgovačkih lanaca i Vlade Crne Gore nastaviće pregovore o mogućnosti ukidanju uredbe o zamrzavanju cena osnovne vrste hleba, koja važi do... U Crnoj Gori moguće povećanje cene hleba

Predstavnici pekarske industrije, trgovačkih lanaca i Vlade Crne Gore nastaviće pregovore o mogućnosti ukidanju uredbe o zamrzavanju cena osnovne vrste hleba, koja važi do kraja decembra, ili njenoj izmeni, što bi značilo poskupljenje te namirnice od naredne godine.

Novi sastanak su tražili pekari, jer su cene brašna porasle oko 40 odsto od jula, a ostalih sirovina od 40 do 120 odsto. Cena osnovnog belog hleba od 500 do 600 grama ograničena je u julu na iznos od 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu, izveštava crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Analiza pekara pokazuje da su oni sada, nakon četiri poskupljenja brašna od jula, na gubitku od osam do 12 centi po vekni osnovne vrste hleba od 500 grama, u zavisnosti od veličine pekare, količine brašna koje nabavljaju i posrednika.

Dodatni problem je što su glavni dobavljači i uvoznici brašna najavili još jedno poskupljenje do kraja godine. Glavni razlog za poskupljenje brašna je veliki rast cena žitarica koji traje od početka godine na svim međunarodnim berzama zbog rekordno niskog prinosa usled klimatskih promena.

Kako se navodi, na današnjem sastanku moguće su dve varijante dogovora – da se ukine uredba i ponovo dozvoli slobodno formiranje, pri čemu bi nova cena osnovne vrste vekne verovatno iznosila 70 centi, i druga, koja je bliža ministarstvima, da se novom uredbom maksimalna cena odredi na 60 centi uz dodatne subvencije države, ali za sada nije jasno koje.

Prema analizi pekara, oni bi sa dodatnih 20 centi pokrili gubitke i imali zaradu od četiri do sedam centi po vekni, dok bi trgovci na osnovu marže od oko 20 odsto imali dodatna četiri centa, a država na račun poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto dodatnih 1,5 centi.

”Ako bi se uredba o ograničenju cena osnovne vrste hleba produžila uz dozvoljeno povećanje cene od samo deset centi po vekni, pekari bi od toga dobili najviše sedam centi i samo bi bili u nešto manjem minusu nego sada. Ako bi brašno ponovo poskupelo, kako što postoje najave, gubitak bi se ponovo povećao i opet bi samo mi trpeli štetu”, objasnio je sagovornik Vijesti iz pekarske industrije.

Predstavnici vlade ranije su analizirali kombinovani model, pri čemu bi se maloprodajna cena hleba delimično povećala, a da se ostali evidentni troškovi pekara nadoknade kroz subvencije koje bi se ogledale u uvođenju nulte stope PDV na hleb, povraćaja akcize pekarima na gorivo ili subvencionisanja dela troška za struju.

Međutim, da bi se bilo koja od tih mera primenila, od kojih neke postoje u regionu, potrebno je izmeniti više zakona, što je praktično nemoguće uraditi do isticanja ove uredbe.

Zbog svega toga, pekari predlažu da “prestane mučenje” te delatnosti, jer je samo njima ograničena cena dok sve ostale osnovne životne namirnice poskupljuju bez ikakvih ograničenja. Oni traže da im se omogući minimalno održiva zarada, jer su od trajanja ograničenja, a zbog rasta cena brašna, imali gubitke od oko 500 hiljada evra.

Taj gubitak pekari su do sada nadoknađivali zaradom na drugim proizvodima, ali je i to sve manje moguće zbog visokog rasta cena svih sastojaka.

Na gubitku su bili i trgovci, jer je uredbom vlade iz jula njihova marža ograničena na 17 odsto, dok je ranije najčešće iznosila oko 30 odsto. Novim predlogom pekara i marža trgovaca bi delimično bila povećana.

  • MAŠA

    25.12.2022 #1 Author

    Kad i osnovne namirnice poskupe, tesko nama🤷‍♀️

    Odgovori

  • NINICA

    26.2.2023 #2 Author

    Katastrofa, kad je hleb poskupeo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...