vlada teži odgovornoj ekonomskoj politici

U Crnoj Gori na snazi mera zamrzavanja cena goriva

RegionVesti

29.9.2023 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

U Crnoj Gori na snazi mera zamrzavanja cena goriva U Crnoj Gori na snazi mera zamrzavanja cena goriva
Vlada Crna Gore je na cene goriva reagovala merom zamrzavanja, ali ako bude potrebe, intervenisaće u pravcu smanjenja postojećih, saopštio je premijer Dritan Abazović.... U Crnoj Gori na snazi mera zamrzavanja cena goriva

Vlada Crna Gore je na cene goriva reagovala merom zamrzavanja, ali ako bude potrebe, intervenisaće u pravcu smanjenja postojećih, saopštio je premijer Dritan Abazović.

„Mislim da vodimo vrlo odgovornu ekonomsku politiku i da sve ono što su potrebe građana ide besprekorno. Zbog toga, za sad imamo meru zamrzavanja, ali ako zaista bude bilo potrebno tu smo da intervenišemo u pravcu da na postojeće cene delujemo da se smanje“, saopštio je Abazović nakon ročišta u Osnovnom sudu u Ulcinju, piše Mina.

On je, na pitanje zašto ne iskoriste zakonski osnov da smanje cene goriva, odgovorio da Crna Gora mora da ostvaruje i prihode da bi mogla da servisira sve što je deo budžeta.

„Ova vlada je prva uspela nakon mnogo godina i decenija da dođe u situaciju da troši onoliko koliko zaradi. Ne želimo da poremetimo to, jer bi to značilo da moramo da idemo ka novim zaduženjima i da to što bismo izgubili na akcize, moramo da nadoknadimo iz nekih drugih izvora“, naveo je Abazović.

On je kazao da, kad je reč o gorivu, međunarodno tržište diktira cenu.

„Dogovor je da na svako naredno poskupljenje reaguje vlada smanjenjem akciza što bi značilo da držimo cenu goriva na nivou na kojem su sada. Ukoliko bude smanjenja, onda to bi bila podrška, jer bi značilo da imamo bolje cene nego sad“, rekao je Abazović.

On je kazao i da je na sednici valde postignut dogovor o nastavku akcije Stop inflaciji, koja ima preko 100 proizvoda i deo potrošačke korpe, koji će biti znatno manji nego do sada.

„Zahvalio bih se svim privrednicima i velikim lancima prehrane što su izašli u susret građanima, pa i vladi, na način što su za neke proizvode značajno smanjili marže, a za neke uopšte i nemaju maržu“, dodao je Abazović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...