Na kraju aprila odobreni krediti u iznosu od 3,15 milijardi evra

U Crnoj Gori se očekuje neznatan rast kamatnih stopa

BankeNovacVesti

31.5.2022 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori se očekuje neznatan rast kamatnih stopa U Crnoj Gori se očekuje neznatan rast kamatnih stopa
U Crnoj Gori se u narednom periodu može očekivati neznatan rast kamata na kredite zbog najave Evropske centralne banke (ECB) da će povećati referentnu... U Crnoj Gori se očekuje neznatan rast kamatnih stopa

U Crnoj Gori se u narednom periodu može očekivati neznatan rast kamata na kredite zbog najave Evropske centralne banke (ECB) da će povećati referentnu kamatnu stopu, saopšteno je iz crnogorske monetarne institucije.

”Izvesno je da će ECB u narednom periodu povećati referentnu kamatnu stopu, zbog čega se očekuje neznatan rast kamatnih stopa u Crnoj Gori. Referentna kamatna stopa već šest godina iznosi nula odsto, a njeno povećanje će se neznatno odraziti i na kretanje kamata u Crnoj Gori, pre svega varijabilnih, a potom i novih fiksnih“, rekli su predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Oni smatraju da ne bi bilo opravdano da građani taj rast brzo osete, zato što crnogorske banke imaju dovoljno novca, pa nemaju potrebu da se u kratkoročnom periodu zadužuju na međunarodnom finansijskom tržištu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

”U saopštenjima ECB-a nije jasno ukazano kada i za koliko procenata će se povećati referentna kamatna stopa”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni smatraju da je preuranjeno donositi bilo kakve eksplicitne zaključke.

„Zvaničnici ECB-a ističu da je reč o normalizaciji monetarne politike, s obzirom na to da je referentna kamatna stopa već duži period iznosila nula odsto, a ključna depozitna stopa bila negativna”, objasnili su iz CBCG.

Podaci CBCG pokazuju da je na kraju aprila nominalna kamatna stopa na kredite sa varijabilnom kamatom iznosila 3,92 odsto, dok je efektivna bila 4,32 odsto. Ukupni odobreni krediti banaka na kraju aprila iznosili su 3,15 milijardi evra, od čega oni sa varijabilnom kamatnom stopom iznose 880 miliona evra ili oko 28 odsto.

”Najviše kredita sa varijabilnom kamatnom stopom odobreno je za refinansiranje obaveza, 189 miliona evra, zatim za likvidnost 187 miliona i za kupovinu stanova i adaptacije 177 miliona evra. Od kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, najmanje prijavljene iznose imamo kod kredita za obrazovanje i za poljoprivredu”, kazali su u CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da su banke samostalne u vođenju kreditne politike, a time i u određivanju visine kamatnih stopa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...