minimalna oko 300 evra

U Crnoj Gori septembarske penzije biće uvećane pet odsto

Vesti

14.9.2023 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Crnoj Gori septembarske penzije biće uvećane pet odsto U Crnoj Gori septembarske penzije biće uvećane pet odsto
Crnogorskim penzionerima će septembarske penzije biti uvećane pet odsto, dok će minimalna iznositi oko 300 evra, odlučeno je na sednici vlade. Ministar finansija, Aleksandar... U Crnoj Gori septembarske penzije biće uvećane pet odsto

Crnogorskim penzionerima će septembarske penzije biti uvećane pet odsto, dok će minimalna iznositi oko 300 evra, odlučeno je na sednici vlade.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je da se radi o potrebi da se eliminiše nesklad u primeni parametara za usklađivanje, piše Mina.

„Imajući u vidu da odredba koja je definisana amandmanom na Predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) nije stupila na snagu, gde je predviđeno takozvano četvoromesečno usklađivanje, a uzimajući u obzir da sada imamo kvartalne podatke, konstantno se ulazi u jedan takozvani gep, odnosno preskače se kvartal“, rekao je Damjanović na sednici vlade.

On je rekao da zbog toga, neadekvatna formula definisana Zakonom o PIO daje podatke koji nisu realni, što je i bio osnov za inicijativu Fonda PIO.

„Tako da idemo na korekciju ukupnog koeficijenta, odnosno procenta povećanja, koji će sada iznositi pet odsto. Radi se o septembarskoj penziji koja će biti isplaćena 20. oktobra“, objasnio je Damjanović.

Na ovaj način će minimalna penzija iznositi gotovo 300 evra i biće na tačno dve trećine minimalne zarade, koja je 450 evra.

„To je negde bilo i naše obećanje da ćemo tokom ove godine dostići taj nivo za koji smo smatrali da je minimum onoga što moramo da uradimo prema penzionerima sa najnižim penzijama“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim rečima, to je u odnosu na ono što su zatekli prošle godine u aprilu, evidentan pomak.

„To će negde značiti da će i prosečna penzija, koja je sada premašila 400 evra i negde je u nivou 405 ili 406 evra, nastaviti da raste. To je neko naše obećanje, odnosno želja da i prosečna penzija bude u nivou od 60 odsto prosečne zarade. Za to nam treba još nekih 50 ili 60 evra, dakle nije lako stvoriti te uslove, ali prosto ovo je mera mogućeg i mera održivosti“, poručio je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović je saopštio da je u septembru usklađivanje penzija trebalo da bude u nivou od 2,5 odsto, ali da se dogovorom Damjanovića i Fonda PIO odlučilo da se izađe u susret penzionerima, njih preko 120.000, i da se sve penzije uvećaju pet odsto.

„Znači, to je dodatak, pošto ima tih dilema da je to već bilo predviđeno. Nije bilo predviđeno ovoliko. Ovo je sada dodatak na ono što je predviđeno i isto tako odnosiće se na minimalnu penziju“, rekao je Abazović.

On je podsetio i da su sva dosadašnja usklađivanja penzija, koja je sprovela aktuelna vlada, na nivou od oko 17 odsto i da se čini sve da se unapredi životni standard najstarije populacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...