srbija još uvek ima početne probleme u ovom sektoru

U Kragujevcu počeo 17. Međunarodni sajam komunalne opreme

BiznisSrbijaU fokusuVesti

12.10.2022 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Kragujevcu počeo 17. Međunarodni sajam komunalne opreme U Kragujevcu počeo 17. Međunarodni sajam komunalne opreme
Sedamnaesti Međunarodni sajam komunalne opreme Komdel Expo otvoren je sredu na Šumadija sajmu u Kragujevcu, gde će se do 14. oktobra predstaviti proizvođači i distributeri... U Kragujevcu počeo 17. Međunarodni sajam komunalne opreme

Sedamnaesti Međunarodni sajam komunalne opreme Komdel Expo otvoren je sredu na Šumadija sajmu u Kragujevcu, gde će se do 14. oktobra predstaviti proizvođači i distributeri komunalne opreme iz zemlje i regiona.

Otvarajući sajam, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je Kragujevac jedini grad u Srbiji u kome se ovakav sajam održava i da je za komunalni sektor važan takav sajam da se prate svetski trendovi i inoviraju tehnologije.

Predstavnik udruženja Komdel Expo Lazar Krnjeta, rekao je da je reč o specijalizovanom sajmu koji je namenjen komunalnim preduzećima i predstavnicima lokalnih samoupravama, koji su donosioci odluka u komunalnom sektoru da se se upoznaju sa savremenim tehnologijama i postupcima.

On je naveo da je to važno u ovo vreme kada se sve teže dolazi do ključnih kadrova za obavljanje komunalne delatnosti kojih na tržišti nema i da je onda jedini način da se manuelni rad zameni svremenim mašinama.

On je ocenio da komunalni sektor u zemljama regiona deli iste probleme, osim Slovenije koja je „napredovala ozbilno“, a i Hrvatska je „delimično“ otišla napred.

„Mi smo još uvek na nekim početnim problemima, tako da imamo još problema na elementarnom nivou, recimo kada se radi o upravljanju otpadom. Nemamo još ni sanitarne deponije, nemamo ni aktivniju politiku cena i mnogo štošta što su ove razvijenije države uvele“, rekao je Krnjeta.

Sajmovi pomažu, kako je naveo, „da uhvatimo priključak u tom pravcu“.

„Idealno bi bilo kada bi naša komunalna preduzeća bila u mogućnosti da obnavljaju opremu u amortizacionom periodu, recimo makar od sedam godina. U Kragujevcu je pre nekoliko godina nabavljeno dosta vozila za odvoženje smeća, ali sada treba ući u ritam i  menjati ih kada dotraju, ne čekati punoletstvo, i to sa modelima koji imaju bolje ekološke karakteristike“, rekao je Krnjeta.

  • TATJANA

    13.10.2022 #1 Author

    Sigurno se moze mnogo toga videti

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.10.2022 #2 Author

    Bas lepo izgledaju ovi novi kontejneri.

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #3 Author

    Lepo da se odrzavaju ovakve manifestacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.10.2022 #4 Author

    Kasnimo sto se tice ostalih zemalja dosta…

    Odgovori

  • Maša

    16.10.2022 #5 Author

    Fino, jos samo da ih dobije svaki grad i opstina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...