komunalno preduzeće "Energija Zlatar NV" nije uspelo da obezbedi energente

U Novoj Varoši daljinskog grejanja biće za sada samo do početka decembra

BiznisSrbijaVesti

8.9.2022 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Novoj Varoši daljinskog grejanja biće za sada samo do početka decembra U Novoj Varoši daljinskog grejanja biće za sada samo do početka decembra
Daljinskog grejanja za oko 700 stanova i 50 poslovnih objekata u Novoj Varoši biće do 1. decembra, jer komunalno preduzeće „Energija Zlatar NV“ nije... U Novoj Varoši daljinskog grejanja biće za sada samo do početka decembra

Daljinskog grejanja za oko 700 stanova i 50 poslovnih objekata u Novoj Varoši biće do 1. decembra, jer komunalno preduzeće „Energija Zlatar NV“ nije uspelo da obezbedi energente potrebne do kraja grejne sezone. 

„Zbog divljanja cena energenata, kao i svih drugih poskupljenja, uspeli smo da za sada, i to iz kredita, obezbedimo samo oko 200 tona mazuta koliko će biti dovoljno da se do početka decembra zagreva 60.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora“, rekao je lokalnim medijima direktor „Energije“ Zoran Đokić, prenosi Beta. 

Po njegovim rečima, ako Opštinsko veće Nove Varoši ne odobri poskupljenje usluga za oko 50 odsto, to preduzeće neće moći da garantuje redovnu isporuku toplotne energije ni građanima ni pravnim subjektima. 

„Po sadašnjim cenama, koje se bez uračunatog PDV kreću u rasponu od 106,48 dinara po metru kvadratnom za individualne potrošače do 181,5 za privredu odnosno pravna lica, biće neizvodljivo da nabavimo nove količine mazuta i peleta, a kamoli da izmirimo plate i druge brojne prateće troškove“, rekao je Đokić. 

Naglasio je da prihod preduzeća po sadašnjem cenovniku usluga na godišnjem nivou iznosi 90,2 miliona dinara, a da im je za nabavku energenata, troškove struje, vode i prevoza mazuta potrebno 113 miliona dinara. 

„Trenutna cena mazuta po kilogramu iznosi blizu 114 dinara, što je dvostruko više nego lani. Pelet se u prošloj grejnoj sezoni kupovao za 250 evra po toni, a trenutno košta 360 evra i to ako ga ima u prodaji“, objasnio je direktor Zoran Đokić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...