U okviru projekta reintegracije povratnika I potencijalnih migranata

U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

19.8.2022 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa
Građanima koji su pohađali obuku o preduzetništvu, pokretanju i unapređenju poslovanja i izradi biznis planova danas je u Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje sopstvenog... U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa

Građanima koji su pohađali obuku o preduzetništvu, pokretanju i unapređenju poslovanja i izradi biznis planova danas je u Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje sopstvenog biznisa ili unapređenje već postojećeg, u vrednosti od 22.500 evra, saopštila je kancelarija Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji.

Obuku za 30 korisnika je organizovao „Klub za osnaživanje mladih 018“ (KOM 018) u okviru projekta „Nove mogućnosti – reintegracija povratnika i potencijalnih migranata“ u opštinama Leskovac, Lebane i Bojnik, kao i celokupnom Jablaničkom okrugu, uz podršku GIZ-a.

Kako je navela projektna menadžerka GIZ Marija Dragić, kroz obuku su korisnici stekli znanja i veštine da pokrenu i unaprede svoje biznise i izgrade biznis planove.

Pored obuke i opreme korisnici usluga dobiće neprestanu mentorsku podršku koja traje tokom čitavog projekta.

„Građani iz ugroženih kategorija i povratnici iz Nemačke i ostalih zemalja EU nemaju mogućnosti da pokrenu svoje poslove u Srbiji, zbog nepoznavanja procedura, loše finansijske situacije ili, uopšte, zbog diskriminacije koju trpe svakodnevno u svim društvenim aktivnostima“, rekao je projektni menadžer organizacije KOM 018 Nikola Božanović.

On je kazao da se kroz ovakve projekte ispunjavaju određeni ciljevi – pomaganje pojedinim društvenim kategorijama za pokretanje ili unapređenje svog poslovanja, njihovo integrisanje u društvu. Tu je i podizanje svesti većinskog stanovništva o važnosti inkluzije i ravnopravnosti svih, obezbeđivanje porodicama povratnika da prihoduju i rade u svojoj zemlji, ali i sprečavanje dalje migracije i odlazak iz zemlje.

Božanović je istakao da dalje sprečavanje migracija i odlazak iz zemlje predstavlja veliki društveni problem, s obzirom na to da Srbija i Nemačka imaju potpisan sporazum o readmisiji.

Projekat „Nove mogućnosti – reintegracija povratnika i potencijalnih migranata“ podržan je u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME) Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...