za sve članice CEFTA sporazuma

Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine

InovacijePreduzetnikRegionVesti

15.6.2022 16:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine
Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pokrenula je novi projekat podrške regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine. Projekat EU4Business: Podrška... Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pokrenula je novi projekat podrške regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvaliteta i elektronske trgovine. Projekat EU4Business: Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji biće realizovan u ime Evropske unije i Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje regionalne ekonomske integracije između zemalja potpisnica CEFTA sporazuma.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, funkcionalni sistem infrastrukture kvaliteta je katalizator za poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga u privredi. Ispitani proizvodi se smatraju „prikladnim za namenu“ i dobijanjem oznake kvaliteta mogu se lakše izvoziti na druga tržišta. Pet osnovnih komponenti čine sistem infrastrukture kvaliteta: akreditacija, standardizacija i metrologija, kao i sertifikacija i testiranje/inspekcija.

David Oberhuber, direktor GIZ-a za Severnu Makedoniju, ocenio je da je GIZ veoma ponosan što je ponovo angažovan da sprovede projekat koji će povećati trgovinu i konkurentnost na tržištima CEFTA. To je nastavak i dopuna naših tekućih zajedničkih aktivnosti sa članicama CEFTA-e na podršci sprovođenju trgovinskih reformi u regionu u skladu sa zahtevima u procesu približavanja EU.

„Efikasan infrastrukturni sistem kvaliteta će zaštititi i potrošače od nebezbednih proizvoda i preduzeća od neproporcionalnih troškova i nelojalne konkurencije. S druge strane, elektronska trgovina je jedna od najbrže rastućih oblasti trgovine uslugama u privredama CEFTA-e. Regionalna integracija u ovoj oblasti će omogućiti potrošačima da imaju koristi od većeg izbora i nižih cena, a trgovci na malo mogu da smanje troškove transakcija i dobiju pristup novim tržištima na isplativ nači”, rekao je Oberhuber.

Krešnik Bekteši, ministar ekonomije Republike Severne Makedonije, izjavio je da sve privrede CEFTA-e moraju da pokažu spremnost da sarađuju sa svim susednim privredama. Kako je istakao, regionalna ekonomska integracija je najvažniji pokretač regionalnog ekonomskog razvoja i ubrzanja ekonomskog oporavka od pandemije Covid-19, a Severna Makedonija već uočava prednosti ove saradnje na nacionalnom nivou.

„Kroz ovaj projekat dobićemo podršku da ojačamo naše institucije u oblasti kvaliteta infrastrukture i uskladimo ih sa zahtevima EU, što će nam pomoći da postanemo konkurentniji u regionu u trgovini industrijskom robom. Trgovina putem interneta je u procvatu u Severnoj Makedoniji, što se manifestuje snažnim udruženjima i ogromnom dinamikom u sektoru. Ovaj projekat vidimo kao odličnu priliku da napredujemo u ovim oblastima i da doprinesemo našem zajedničkom cilju – da našim poslovnim operaterima u CEFTA – i obezbedimo pristup tržištima od 20 miliona potrošača“, ocenio je on.

Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, podsetio je da je Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište odskočna daska za Zapadni Balkan da se uskladi sa pravilima jedinstvenog tržišta EU. „Preduzeti su važni koraci ka približavanju regiona jedinstvenom tržištu EU. Akcioni plan predviđa da će Zajedničko regionalno tržište funkcionisati u skladu sa Evropskom legislativom kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijske robe me]u privredama Zapadnog Balkana. Za to je neophodan potpuno funkcionalan i usklađen sistem infrastrukture kvaliteta. Privrede su već prepoznale ekonomski potencijal e-trgovine i sigurni smo da ćemo nastaviti da zajednički gradimo prosperitetne ekonomije širom regiona“, naglasio je Đikić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...