Počela obuka treće generacije konsultanata

Digitalna transformacija uslov za opstanak kompanija

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

8.12.2021 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Digitalna transformacija uslov za opstanak kompanija Digitalna transformacija uslov za opstanak kompanija
U Centru za digitalnu transformaciju (CDT) prvog vikenda u decembru započeta je obuka treće generacije konsultanata, koji će podržati srpske kompanije u digitalnoj transformaciji... Digitalna transformacija uslov za opstanak kompanija

U Centru za digitalnu transformaciju (CDT) prvog vikenda u decembru započeta je obuka treće generacije konsultanata, koji će podržati srpske kompanije u digitalnoj transformaciji i na taj način omogućiti preduzećima da na efikasan način prevaziđu izazove digitalizacije i opstanu na domaćem i globalnom tržištu.

Obukama koje organizuje CDT, stvoriće se jedinstvena mreža konsultanata za digitalnu transformaciju koja će srpskim kompanijama, uz primenu savremenih i inovativnih rešenja, pružati znanja iz tri oblasti – modeli poslovanja, E-trgovina/E-marketing, i veštačka inteligencija, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

„Tehnologija je u poslednjih deset godina napredovala deset puta više nego u periodu od 1900. do 2010. godine. Imamo ideju da ponudimo kompanijama znanje i sufinansiranje određenih projekata. Sa idejom da pomognemo kompanijama na početku njihove digitalne transformacije, danas imamo treću obuku konsultanata. Kada postanu sertifikovani konsultanti, šaljemo ih u firme koje su deo naših programa. Oni prenose znanje iz oblasti digitalne transformacije i zajedno sa kompanijama kreiraju strategiju kako da promene svoje poslovanje i ostanu kompetentni na tržištu,“ rekao je menadžer projekta Centra za digitalnu transformaciju Filip Mrdak.

„Digitalna transformacija je ključna tema za sva mala i srednja preduzeća u Srbiji, ali i svetu. Najbolji način podrške kompanijama su konsultanti, koji imaju veliko iskustvo i poseduju profesionalna znanja. Zbog toga,  ovakvi treninzi, zasnovani na iskustvu i znanju, predstavljaju značajan korak u podizanju produktivnosti srpskih kompanija,“ rekao je savetnik GIZ-a u Srbiji Jurgen Kapenman (Jürgen Kappenmann).

Centar za digitalnu transformaciju je do sada obučio 43, a do kraja 2022. godine, planira da se broj poveća na 100 sertifikovanih konsultanata. Na programe digitalne transformacije se za tri godine prijavilo preko 1.600 kompanija u Srbiji, pokrivajući sve industrije. Plan je da se znanje i tehnologije prošire na čitav region Zapadnog Balkana.

Centar za digitalnu transformaciju je osnovan 2018. godine uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Privredne komore Srbije. Osnovni cilj Centra je da se privatnim kompanijama pruži potrebno znanje kako bi mogle da isprate globalni trend u ekonomiji – digitalizaciju. Shodno tome, neophodno je obučavanje konsultanata koji će voditi kompanije na putu digitalne transformacije i povezati ih sa kompanijama koje nude digitalna rešenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...