U protestu učestvuje 90 odsto radnika kompanije Portway

U Lisabonu otkazano 60 letova zbog štrajka

BiznisEUTurizamVesti

29.8.2022 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Lisabonu otkazano 60 letova zbog štrajka U Lisabonu otkazano 60 letova zbog štrajka
Oko 60 letova otkazano je u Lisabonu u nedelju, na poslednji dan štrajka dela osoblja, pokazali su podaci operatora nacionalnih aerodroma ANA. Zaposleni u... U Lisabonu otkazano 60 letova zbog štrajka

Oko 60 letova otkazano je u Lisabonu u nedelju, na poslednji dan štrajka dela osoblja, pokazali su podaci operatora nacionalnih aerodroma ANA.

Zaposleni u firmi Portway koja obavlja poslove rukovanja prtljagom zahtevaju više naknade za godišnje odmore i lakše napredovanje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Podaci operatora ANA pokazali su da je u nedelju otkazan 31 dolazni i 28 odlaznih letova na portugalskom najprometnijem aerodromu u Lisabonu.

Portparol Nacionalne unije radnika civilnog vazduhoplovstva (SINTAC) Pedro Figeredo (Pedro Figueiredo) izjavio je za Reuters da oko 90 odsto radnika kompanije Portway u Lisabonu i Portu učestvuju u trodnevnom štrajku.

SINTAC očekuje da će ukupno između 70 i 80 letova u Lisabonu biti otkazano u nedelju, kao i 30 do 40 na aerodromu u Portu.

ANA nema podatke o otkazanim letovima u Portu i Faru, kao ni u Funšalu i na ostrvu Maderi.

„U predstojećim danima, naš sindikat će obaviti evaluaciju rezultata ovog štrajka i moguće je da ćemo se prilagoditi novim oblicima borbe“, rekao je Figerido, ali nije objasnio koji su oblici borbe u pitanju.

Ovog leta u protestima je učestvovao veliki broj osoblja na aerodromima širom Evrope, zahtevajući više plate kojima bi bile ublažene posledice sve veće inflacije.

Dok je sve veća potražnja za avio-putovanjuma, na brojnim aerodromima nedostaje osoblja jer su zaposleni dobili otkaze tokom pandemije, kada nije bilo prometa.

Avio-prevoznici u međuvremenu pokušavaju da se nose s rastućim cenama goriva i zatvaranjima vazdušnog prostora zbog rata u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...