Pad ukupnih ulaganja

U okviru projekta „Pojas i put“ Srbija među državama u koje je ove godine najviše investirano

SvetVesti

25.7.2022 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

U okviru projekta „Pojas i put“ Srbija među državama u koje je ove godine najviše investirano U okviru projekta „Pojas i put“ Srbija među državama u koje je ove godine najviše investirano
Obim investicija u okviru projekta „Pojas i put“ tokom prve polovine tekuće godine iznosio je 28,4 milijarde dolara, prema podacima Green Finance & Development... U okviru projekta „Pojas i put“ Srbija među državama u koje je ove godine najviše investirano

Obim investicija u okviru projekta „Pojas i put“ tokom prve polovine tekuće godine iznosio je 28,4 milijarde dolara, prema podacima Green Finance & Development Center u Šangaju. Za to vreme u projekte u Srbiji uloženo je 1,9 milijardi dolara.

Ukupni obim investicija u projekat smanjen je za 3,5 odsto u odnos na prvih šest meseci prošle godine. U poređenju sa obimom ugovora koji su potpisani u istom periodu 2019. godine, obim ovogodišnjih ulaganja manji je za 40 odsto, prenosi Komersant, pozivajući se na Bloomberg.

U prvih šest meseci tekuće godine nije potpisan nijedan sporazum sa Rusijom, Egiptom i Šri Lankom. Od januara do juna ove godine Saudijska Arabija postala je glavni primalac investicija u okviru programa koji je Kina pokrenula 2013. godine.

Oko 11,8 milijardi dolara kineskog angažmana u prvoj polovini godine otišlo je na investicije, a 16,5 milijardi dolara na građevinske ugovore koji su delimično finansirani kineskim zajmovima. To je popelo ukupni finansijski angažman Kine od 2013. godine na 931 milijardu dolara.

Energija u transport i dalje su u fokusu projekta, a na njih je potošeno 73 odsto ukupnih polugodišnjih sredstava, dok je u prvoj polovini prošle godine taj procenat bio 63 odsto. Najveći deo finansija otišao je na Bliski istok, koji je dobio trećinu ukupne sume.

Saudijska Arabija bila je najveći pojedinačni primilac investicija, sa oko 5,5 milijardi dolara nivih sredstava, dok je Irak dobio oko 1,5 milijardi dolara za izgradnju. Filipini i Srbija takođe su dobili značajne nove građevinske projekte, navedeno je u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...