EU ulaže 240 milijardi evra u novu mrežu za prenos struje

U planu gradnja interkonekcija sa Srbijom i BiH preko Hrvatske

EUInfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

4.8.2022 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U planu gradnja interkonekcija sa Srbijom i BiH preko Hrvatske U planu gradnja interkonekcija sa Srbijom i BiH preko Hrvatske
U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz sopstvenih potreba za energijom, Evropska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njene članice do... U planu gradnja interkonekcija sa Srbijom i BiH preko Hrvatske

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz sopstvenih potreba za energijom, Evropska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njene članice do 2040. godine planira da poveća kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra, navodi Jutarnji list.

Dodaje se da se planira gradnja interkonekcija Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka, prenosi eKapija.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, uz 43.000 novih kilometara mreže i 1,6 miliona novih radnih mesta kao jedna od posledica tih ulaganja.

Ideja evropskih operatora prenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022 (Ten Year Networking Development Plan) u ponedeljak stavljenog na javnu raspravu, je da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vetra ubrzano priključuju na mrežu, te da se tako zameni gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grejanja.

To znači da je TYNDP deo i velikog Evropskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljen-dioksida već do 2030. godine smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

„Jedna od glavnih prednosti rešavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući evropskim zemljama da razmenjuju električnu energiju kako bi zamenile skupu proizvodnju toplotne energije jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije bazirana na gasu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040. godine, što je ekvivalentno 14 odsto proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021. godini“, navodi se u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže, koja okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU kao i HOPS, koji je nosilac dve od 141 investicije iz tog plana. Reč je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovolti Ernestinovo-Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka-Split s krakom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovolti Lika-Banjaluka, što iziskuje saradnju s operatorom iz BiH, zaključuje Jutarnji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...