Radovi će biti finansirani sredstvima Evropske unije

U planu rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli

AgrobiznisBiznisManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

10.10.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U planu rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli U planu rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli
Na 59. Oplenačkoj berbi u Topoli u čast grožđa i vina okupilo se na hiljade učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva. Kako je... U planu rekonstrukcija Kraljevske vinarije u Topoli

Na 59. Oplenačkoj berbi u Topoli u čast grožđa i vina okupilo se na hiljade učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva. Kako je najavljeno na ovogodišnjoj privredno-turističkoj manifestaciji, u planu je rekonstrukcija Kraljevske vinarije, podignute 1931. godine. Radovi će biti finansirani sredstvima Evropske unije, piše RTS.

Ono što je započeo Karađorđe, nastavili su njegovi potomci. Još 1931, podno Oplenca, podignut je podrum u kome se čuva 450 boca arhivskih vina, služenih i na evropskim dvorovima.

„Predivne žilavke, pino noari, smederevke, sovinjoni, semioni, sve ono što je kralj pravio i što je njegov vredni tehnolog Oto Kabe ovde stvarao“, rekao je upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu Dragan Reljić.

Zadužbina Kralja Petra Prvog obnovila je vinograde, zasadili su nove. Na redu je rekonstrukcija i adaptacija Kraljevske vinarije.

„Mi od ovog pravimo novi Centar vinske kulture, vinskih tura kakav Šumadija zaslužuje“, naveo je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Voće i vina iz Topolskog kraja, čiji se izvoz meri desetinama miliona evra, promenili su privrednu sliku te opštine.

„Očekujemo do kraja godine ukidanje carina, u odnosima sa Kinom. To će značajno pomoći prodaji i plasmanu“, kaže vinar Veselin Despotović.

Predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete vinariji obećao je, da „ukoliko bude nedostajalo sredstava, da će pomoći i država“. Istakao je da je posebno važan auto-put Vožd Karađorđe, koji će da spoji i Mladenovac i Lazarevac sa Aranđelovcem.

U Srbiji je pod vinogradima 22.000 hektara. Za pet godina, broj vinarija povećan je za 50 odsto, a trebalo bi da se povećaju i zasadi jer se velike količine grožđa uvoze iz Severne Makedonije.

U dane Oplenačke berbe, Topolu poseti oko 200.000 gostiju, koji uživaju u darovima prirode, čuvenom vašaru, i Saboru izvornog narodnog stvaralaštva.

  • TATJANA

    10.10.2022 #1 Author

    Bice od velikog značaja i put

    Odgovori

  • Anna

    10.10.2022 #2 Author

    Zaista lepe vesti. Srbija zaslužuje da ima takvu vinariju.

    Odgovori

  • VERA

    11.10.2022 #3 Author

    Trebalo bi je posetiti i sada. Ona ima tradiciju mozda i nakveći kolekciji starih stranih vina.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #4 Author

    Sjajno,verujem da ce kroz ulaganje biti na svetskom nivou…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...