EUROSTAT OBJAVIO NOVE PODATKE O BROJU OTVORENIH I ZATVORENIH FIRMI

U Rumuniji drastično povećan broj bankrota kompanija

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

26.5.2021 22:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Rumuniji drastično povećan broj bankrota kompanija U Rumuniji drastično povećan broj bankrota kompanija
U državama, članicama Evropske unije, od početka ove godine broj bankrota firmi povećan je za 5,8 odsto u odnosu na zadnja tri meseca prošle... U Rumuniji drastično povećan broj bankrota kompanija

U državama, članicama Evropske unije, od početka ove godine broj bankrota firmi povećan je za 5,8 odsto u odnosu na zadnja tri meseca prošle godine. U isto vreme, došlo je do blagog rasta broja registracije novih firmi od 0,3 odsto, kaže se u analizi Eurostata.

Upoređujući prvi kvartal 2021. godine sa četvrtim kvartalom 2020. godine, među državama članicama, za koje su dostupni podaci, najveći porast registracija novih preduzeća primećen je u Litvaniji (+16,2 odsto), Bugarskoj (+12 odsto) i Italiji (+6 odsto). Najveći pad zabeležen je u Slovačkoj (-24,2 odsto), Portugaliji (-14,9 odsto) i Letoniji (-7,9 odsto).

Broj novoosnovanih kompanija i broj firmi koje su otišle u bankrot za period Q1 2015 – Q1 2021, Foto: Eurostat

U istom periodu, najveće povećanje broja bankrota zabeležen je u Rumuniji (+72 odsto), Poljskoj (+ 16 odsto) i Španiji (+16,2 odsto), dok je, u odnosu na prethodni kvartal najviše smanjen broj bankrota u Letoniji (-42,2 odsto), Estoniji (-23,7 odsto) i Holandiji (-20,1 odsto).

Najveći broj novootvorenih firmi bilo je u sektorima transporta i informacionim tehnologijama, dok je najveći pad primećen u uslugama smeštaja i ishrane, u obrazovanju, zdravstvu i trgovinskom sektoru.

Bankrotstva je najviše bilo u sektorima transporta, uslugama ishrane i smeštaja, kao i u obrazovanju i socijalnim aktivnostima. Umereno je rastao i broj bankrotiranih industrijskih i građevinskih preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...