Prethodnu godinu obeležio i nedostatak radne snage

U srednja i mala preduzeća investirano 11 milijardi dinara

BiznisBolji posaoSrbijaU fokusuVesti

6.1.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U srednja i mala preduzeća investirano 11 milijardi dinara U srednja i mala preduzeća investirano 11 milijardi dinara
Ministarstvo privrede je u proteklih godinu dana obezbedilo posao za 9.500 radnika u 49 novih ili proširenih fabrika. Kroz programe finansijske podrške, u srednja... U srednja i mala preduzeća investirano 11 milijardi dinara

Ministarstvo privrede je u proteklih godinu dana obezbedilo posao za 9.500 radnika u 49 novih ili proširenih fabrika. Kroz programe finansijske podrške, u srednja i mala preduzeća investirano je 11 milijardi dinara i nastavljen je trend direktnih stranih ulaganja.

Nemačka kompanija Brose uložila je 180 miliona evra u savremene pogone u Pančevu i zaposlila prvih 400 od ukupno planiranih 1.100 radnika.

Direktor kompanije Brose Roman Strakoš kaže da ih je Pančevo privuklo kao industrijski grad, poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima, kao i blizina Beograda u kome se nalaze renomirani univerziteti.

„Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici,“ ističe Strakoš za RTS.

Tradicija u automobilskoj industriji dovela je nemački AFT u Priboj i posao za 400 ljudi, piše RTS.

„Narednih godina, imajući u vidu našu tehnološku prednost koju imamo u oblasti elektromobilnosti, mi ćemo to širiti i iskoristiti dalje,“ naglašava vlasnik AFT holding Priboj Dirk Kramer.

Kanadska Magna u Aleksinac je stigla u pravom trenutku, kada je u Grameru, koji takođe proizvodi sedišta za automobile, počelo otpuštanje radnika. Zahvaljujući iskustvu i kvalifikacijama dobili su šansu za novo zaposlenje kao i njihovi nezaposleni sugrađani.

Investicija koje su od velikog značaja za čitave regione, bilo je u Jagodini, Novom Sadu i Zrenjaninu gde se gradi fabrika auto-guma.

„Konkretno mislim na koristi koje donosi zapošljavanje 1.200 radnika, kroz poreze koji na godišnjem nivou ostaju državi i gradu u iznosu od preko 650 miliona dinara,“ poručuje gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Privreda Šumadijskog okruga beleži značajan rast proizvodnje, a najveći industrijski park se širi.

Direktor RPK Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić pre svega pominje početak aktivnosti Škode u Mind industrijskom parku, kao i daljih intenzivnih aktivnosti koje Siemens mobility ima na ovoj teritoriji, piše RTS. „U tom smislu se može definitivno očekivati dalji intenzivni rast proizvodnje delova šinskih vozila, kao i gotovih šinskih vozila, odnosno tramvaja“, kaže Lučić.

Zvanično, nove investicije doprinele su smanjenju nezaposlenosti, ali zarade proizvodnih radnika prema kojima su zahtevi veliki često ne prelaze minimalac, pa je proteklu godinu obeležio i nedostatak domaće radne snage skoro svih profila.

Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje izdato je 18.000 dozvola za rad stranih državljana, a prema oceni stručnjaka, 2021. godina je po srpsku privredu bila uspešna godina oporavka od prethodne koju je pogodila kriza izazvana pandemijom.

Ekonomista prof. dr Igor Mladenović kaže za RTS da je činjenica da postoje pozitivni trendovi.

„Ti pozitivni trendovi jesu rezultat u oblasti povećanja bruto domaćeg proizvoda, takođe sa stanovišta i povećanja izvoza privrede Srbije“, smatra Mladenović.

Dobru osnovu predstavljaju nove investicije, 26,8 odsto veći rast industrijske proizvodnje u odnosu na 2020. godinu, kao i 76 infrastrukturnih projekata u 56 opština i gradova širom Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...