Američki predsednik očekuje da SAD do leta dostignu kolektivni imunitet

U svetu broj zaraženih koronom premašio 100 miliona

SvetVesti

26.1.2021 10:34 Autor: Ljiljana Begović 0

U svetu broj zaraženih koronom premašio 100 miliona U svetu broj zaraženih koronom premašio 100 miliona
Broj zaraženih u svetu korona virusom premašio je 100 miliona. Od posledica bolesti preminulo je više od 2,2 miliona ljudi. Od početka pandemije oporavilo... U svetu broj zaraženih koronom premašio 100 miliona

Broj zaraženih u svetu korona virusom premašio je 100 miliona. Od posledica bolesti preminulo je više od 2,2 miliona ljudi. Od početka pandemije oporavilo se 72,3 miliona osoba. Države sa najviše obolelih i preminulih su SAD, Indija i Brazil.

Predsednik SAD Džozef Bajden očekuje da Amerika do leta bude na dobrom putu da postigne kolektivni imunitet, jer je novi plan da se dnevno vakciniše 1,5 miliona građana.

Distribucija vakcina milionima Amerikanaca biće, kako je rekao, „logistički izazov koji prevazilazi sve što je do sada pokušano u SAD“, preneo je Independent.

„Smatram da mi to možemo. Uveren sam da ćemo do leta biti na dobrom putu da steknemo kolektivni imunitet ili da vakcinišemo 300 miliona Amerikanaca“, rekao je Bajden.

Foto: Tanjug/AP

Brazil dobija 150 miliona doza ruske vakcine do kraja godine

Brazil će dobiti 150 miliona doza Sputnjik vakcine do kraja 2021, nakon što je regulatorno telo odobrilo upotrebu ruske vackine, rekao je Rožerio Roso, direktor za međunarodne poslove u farmaceutskoj kompaniji Uniao Kvimika, koja je partner Ruskog investicionog fonda.

„Ove godine ćemo uspeti da obezbedimo Brazilu 150 miliona doza Sputnjik V vakcine, koje će biti napravljene u našoj zemlji, ali i u Rusiji. Mnoge države u Brazilu preferiraju rusku vakcinu zbog efikasnosti i bezbednosti“, rekao je Roso za Tas.

Vakcinisanje
Foto: Tanjug/AP

AstraZeneca demantovala da vakcina ne pomaže starijima

Farmaceutska kompanija AstraZeneca negirala je pisanje nemačkih listova da je mala efikasnost njene vakcine među osobama starijim od 65 godina.

Iz AstraZeneca su poručili da je pisanje nemačkih listova „potpuna neistina“, preneo je Reuters.

Bild i Handelšblat su u odvojenim izveštajima objavili da vakcina AstraZeneca ima efikasnost od svega osam do 10 odsto među osobama starijim od 65 godina.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vakcina dobija zeleno svetlo u 25 zemalja

Prvi čovek ruskog nezavisnog investicionog fonda RDIF, Kiril Dmitrev, izjavio je da će ruska vakcina Sputnjik u narednih nekoliko nedelja dobiti odobrenje za primenu u 25 zemalja.

„Naša vakcina Sputnjik do sada je registrovana u 14 zemalja, a u narednih nekoliko nedelja biće odobrena u još 25 zemalja“, izjavio je Dmitrev tokom video konferencije Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...