Iz Ujedinjenih nacija pozivaju na skretanje sa zacrtanih ciljeva održivog razvoja

U svetu je gladno 811 miliona ljudi, pandemija pogoršala situaciju

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.7.2021 14:51 Autor: Marko Miladinović 3

U svetu je gladno 811 miliona ljudi, pandemija pogoršala situaciju U svetu je gladno 811 miliona ljudi, pandemija pogoršala situaciju
Prošle godine je došlo do dramatičnog povećanja broja gladnog stanovništva u svetu, a prvi pokazatelji govore da je to većinom posledica pandemije korona virusa,... U svetu je gladno 811 miliona ljudi, pandemija pogoršala situaciju

Prošle godine je došlo do dramatičnog povećanja broja gladnog stanovništva u svetu, a prvi pokazatelji govore da je to većinom posledica pandemije korona virusa, odnosno njenih negativnih ekonomskih efekata, kaže se u saopštenju Ujedinjenih nacija.

Iako uticaj pandemije tek treba u potpunosti istražiti, izveštaj više agencija procenjuje da je prošle godine prtibližno jedina desetina globalne populacije, odnosno do 811 miliona ljudi, bilo pothranjeno.

Navodi se da taj broj ujedno nagoveštava da će biti potreban ogroman napor da bi svet ispunio svoje obećanje da će se glad iskoreniti do 2030. godine.

Ovogodišnje izdanje biltena UN „Stanje o sigurnosti hrane i ishrane u svetu“ prva je globalna procena ove vrste u eri pandemije.

Izveštaj zajednički objavljuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Svetski program za hranu UN (WFP) i Svetska zdravstvena organizacija(WHO).

U mnogim delovima sveta pandemija je pokrenula brutalnu recesiju i ugrozila pristup hrani, međutim, ukazuje se i da je pre pandemije postojao rastući trend broja gladnih, pa da je željeni napredak u smanjivanju neuhranjenosti izostajao.

Prema trenutnim trendovima, izveštaj UN procenjuje da će Cilj održivog razvoja 2 (dostizanje tzv. „nulte gladi“ do 2030. godine) biti promašen za gotovo 660 miliona ljudi. Od ovih 660 miliona, oko 30 miliona može biti povezano sa dugotrajnim efektima pandemije.

  • Milovan94

    12.7.2021 #1 Author

    Baš tužno.

    Odgovori

  • Zorica S.

    12.7.2021 #2 Author

    Pa,to ce resiti ujedinjene nacije oni cine dobro celom svetu!!!!😈😈😈😈💀💀💀☠☠☠☠☠👿

    Odgovori

  • Tina

    17.11.2021 #3 Author

    Sta drugo I ocekivati usled ovakvog stanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...