Prošla godina najsmrtonosnija u SAD, evropske zemlje stopiraju upotrebu vakcine AstraZeneca

U svetu se koronom zarazilo više od 119 miliona ljudi

SvetVesti

12.3.2021 11:04 Autor: Ljiljana Begović 0

U svetu se koronom zarazilo više od 119 miliona ljudi U svetu se koronom zarazilo više od 119 miliona ljudi
Prema podacima sajta worldometers.com u svetu je od početka pandemije zaraženo više od 119 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2,6 miliona pacijenata,... U svetu se koronom zarazilo više od 119 miliona ljudi

Prema podacima sajta worldometers.com u svetu je od početka pandemije zaraženo više od 119 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2,6 miliona pacijenata, oporavilo se 94 miliona zaraženih osoba.

Sjedinjene Američke Države su zemlja sa najvećim brojem zaraženih (29,9 miliona) i umrlih (543,721) od posledica Covid-19. Prema pisanju sajta Politico 2020. godina bila je najsmrtonosnija u istoriji SAD, nakon što je smrtnost zbog epidemije korona virusa porasla za 15 odsto, pokazuju rezultati studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Vodeći imunolog u SAD Entoni Fauči rekao je da će se do kraja leta ili početka jeseni videti veliki pomaci u borbi protiv korona virusa. „Postoji svetlo na kraju tunela. Do kraja leta, rane jeseni, videćemo velike pomake“, rekao je Fauči, prenosi CNN.

Kritična situacija u Brazilu

U Brazilu su tokom protekla 24 sata preminula 2.233 pacijenta, što je drugi dan da ta zemlja ima više od 2.000 umrlih od posledica zaraze korona virusom. Lokalni mediji prenose da je od posledica Covid-19 umrlo ukupno 272.889 ljudi, a po broju preminulih Brazil je drugi u svetu, posle SAD.

Bolnice u glavnim gradovima brazilskih saveznih država popunjavaju kapacitete, upozorili su zdravstveni radnici. Odeljenja intenzivne nege dostigla su kritičan nivo popunjenosti.

Foto: Tanjug/AP

Evropske zemlje obustavljaju imunizaciju vakcinama AstraZeneca

Devet evropskih zemalja objavilo je da privremeno obustavlja cepljenje vakcinom AstraZeneca protiv Covid-19 zbog toga što je zabeleženo više slučajeva problema s zgrušavanjem krvi nakon cepljenja, kao i dva smrtna slučaja u Italiji i po jedan u Danskoj i Austriji.

Tajland je prva neevropska država koija je suspendovala početak masovne vakcinacije sa preparatom AstraZeneca.

Pokrenuta istraga o vezi između vakcina „Astra-Zeneka“ i stvaranja krvnih ugrušaka

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakcine kompanije AstraZeneca i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile, ali je navela da ne postoji povećani rizik od stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja.

„Prema raspoloživim inforamcijama, broj tromboembolijskih događaja među vakcinisanim ljudima nije veći nego u celoj populaciji“, navodi se u saopštenju EMA koje je preneo britanski Guardian.

„Benefiti vakcine su veći nego rizici“, dodali su iz EMA.

SAD vakcinisale više od 90 miliona ljudi

Po ukupnom broju vakcinisanih Sjedinjene Američke Države se nalaze na prvom mestu na svetu sa 95,7 miliona cepljenih građana, slede Kina (52, 5 miliona), EU (44,9 miliona), Indija (25,6 miliona).

Izvor:ourworldindata.org

Vakcina Novavaks 100 odsto delotvorna protiv teških oblika i smrtnih ishoda?

Američka farmaceutska kompanija „Novavaks“ saopštila je da je finalna faza testiranja njene vakcine u Velikoj Britaniji pokazala da je efikasna 96 odsto protiv korona virusa. Vakcina ima efikasnost od 86 odsto protiv britanskog soja, a 55 odsto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gde su volonteri bili izloženi novom, zaraznijem soju koji cirkuliše svetom.

U oba slučaja, vakcina je bila 100 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti i smrti. Kompanija očekuje da iskoristi ove podatke i aplicira za korišćenje vakcine u raznim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...