Stopa nezaposlenosti pala

U Velikoj Britaniji prilike za zaposlenje za osam miliona ljudi

SvetVesti

21.9.2021 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Velikoj Britaniji prilike za zaposlenje za osam miliona ljudi U Velikoj Britaniji prilike za zaposlenje za osam miliona ljudi
Prilike za zaposlenje ostaju ispod proseka u odnosu na situaciju pre pandemije za četvrtinu britanske radne snage, naveo je Institut za finansijske studije (IFS)... U Velikoj Britaniji prilike za zaposlenje za osam miliona ljudi

Prilike za zaposlenje ostaju ispod proseka u odnosu na situaciju pre pandemije za četvrtinu britanske radne snage, naveo je Institut za finansijske studije (IFS) u izveštaju koji sugeriše da je tržište rada usporeno više nego što to pokazuju zvanične analize.

Porast slobodnih radnih mesta je podstaknut potražnjom zanimanja koja su u nižem platežnom rangu, među kojima je sada 20 odsto više otvorenih pozicija u odnosu na situaciju pre pandemije, izjavila je istraživačka grupa u utorak. Najviše su traženi vozači kamiona i radnici u skladištu, prenosi Bloomberg.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da tržište rada sada ima više kapaciteta nego što to pokazuju zvanične cifre vezane za stopu nezaposlenosti. Engleska banka istražuje tržište rada tako što procenjuje koliko će dugo inflacija ostati iznad ciljanih dva odsto, te da li će biti potreban stimulans vlade.

Ukoliko se neki od zaposlenih radnika pridruže nezaposlenima kada prođe talas otpuštanja, konkurencija će biti još jača, napisali su ekonomisti IFS-a. Oni kažu da nekolicina visokopozicioniranih zanimanja sa nedostatkom radne snage ne bi trebalo da nas navede na zaključak da se situacija poboljšava, bez obzira na to što je nedostatak radnika i ovde stvaran i izaziva stvarne probleme pri nabavci određenih dobara.

Stopa nezaposlenosti je pala na 4,7 odsto u toku jula, što je najniže od početka godine. Vladin program otpuštanja, prema kome se radnicima koji su izgubili posao u toku pandemije biti isplaćuje 80 odsto plate, uspeo je da spreči porast nezaposlenosti.

Analiza koja je koristila podatke o otvorenim radnim mestima kompanije Adzuna pokazuje da je radnih mesta nešto manje u odnosu na 2019. godinu u oblastima prodaje i marketinga, finansija, prava i prosvete.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...