Budžet Evropske unije je nekima „majka“, a drugima, prema zvaničnim podacima, „maćeha“

U zajedničku kasu EU najviše para daju Nemci, a najviše dobijaju Poljaci

AnalizaEUU fokusuVesti

7.8.2021 14:23 Autor: Gordana Bulatović 0

U zajedničku kasu EU najviše para daju Nemci, a najviše dobijaju Poljaci U zajedničku kasu EU najviše para daju Nemci, a najviše dobijaju Poljaci
Kako već neko vreme zvanični Brisel ne objavljuje podatke ko od članica EU najviše novca unosi u zajedničku kasu, a ko najviše iz nje... U zajedničku kasu EU najviše para daju Nemci, a najviše dobijaju Poljaci

Kako već neko vreme zvanični Brisel ne objavljuje podatke ko od članica EU najviše novca unosi u zajedničku kasu, a ko najviše iz nje troši, to su, za 2020. godinu, izračunali Nemci.

Prema proceni nemačke Agencije za štampu (DPA), Nemačka je tokom prošle godine uplatila na račune u Briselu oko 19,4 milijardi evra više nego što je dobila. Na drugom mestu našla se Velika Britanija sa doprinosom EU budžetu od 10,2 milijarde evra, naravno pre nego što je konačno napustila unutrašnje tržište Unije, krajem godine. Francuska, koja je prošle godine bila treća po iznosu uplata u budžet EU, prenela je na briselske račune tokom 2020. godine više od 9,5 milijardi evra nego što je primila, što je kako konstatuje DPA, i dalje duplo manje od Nemačke. Trećinu manje od Nemačke uplatila je Italija, ali je to i dalje oko 6,3 milijarde više nego što je dobila, i time se pozicionirala na četvrto mesto po visini doprinosa.

Pokazalo se, kako konstatuje nemačka Agencija za štampu, da ako se doprinos zajedničkoj kasi država stavi u kontekst njihovih ekonomskih rezultata, Holandija, Danska, Švedska i Austrija takođe vrše značajne uplate u budžet Unije. To su, podseća Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ), koji i prenosi rezultate analize nemačke Agencije za štampu, upravo one države koje su se, zajedno sa Nemačkom neuspešno suprotstavile višegodišnjem budžetu prilikom njegovog donošenja prošle godine i uslovljavale raznim stvarima korišćenje novca iz novoformiranog Razvojnog korona fonda u ukupnom iznosu od 1,8 triliona evra.

Zbog tog neuspešnog suprotstavljanja usvojenom budžetu, već sada je jasno da će se bilans Nemačke dodatno pogoršati ove godine, konstatuje nemački ekonomski list Handelsblatt, koji se takođe bavi ovom temom. U pregovorima o finansijskom okviru EU za period od 2021. do 2027. godine, Savezna Republika Nemačka i drugi neto uplatioci su, na kraju, prihvatili da povećaju svoje doprinose zajedničkoj kasi, a kako bi u najvećoj meri nadoknadili gubitak koji se ostvaruje zato što je Velika Britanija napustila EU. Nemačka će, tako, u evropski budžet uplaćivati oko 40 milijardi evra bruto godišnje. Ne očekuje se, međutim, nagli porast povratnih tokova, konstatuje Handelsblatt.

A ko ima najveću neto dobit od zajedničkog evropskog budžeta?

Prema proračunima DPA, najveći neto primalac u apsolutnim brojkama bila je Poljska, koja je iz budžeta EU prošle godine dobila 12,4 milijarde evra više nego što je uplatila. Slede je Grčka, sa 5,6 milijardi evra, kao i Rumunija i Mađarska sa po oko 4,7 milijardi evra. Iznosi nacionalnih doprinosa u budžet EU izaziva među stanovništvom svih država Unije uzbuđenje, posebno u Nemačkoj, koja je godinama na čelu neto davalaca u zajedničku kasu. U tome se naročito ističu kritičari Unije, koji ističu koliko zajednička država košta Nemce, piše FAZ.

Evropska komisija, po pravilu, na ovake tvrdnje reaguje argumentima poput onog da je budžet EU mali u poređenju sa nacionalnim budžetom, i da se prednost članstva u EU ne mogu posmatrati samo na bazi budžetskih podataka. Na primer, ističu oni, potpuno se zanemaruju finansijske prednosti koje zemlje izvoznice, poput Nemačke, imaju od slobodnog kretanja robe. Međutim, kako u zemljama koje mnogo više uplaćuju u zajedničku kasu, nego što iz nje dobijaju i dalje to izaziva negodovanje stanovništva, Evropska komisija je pre nekoliko godina promenila praksu, pa umesto da zvanično predstave rezultate uplata članica, cifre na godišnjem nivou jednostavno objave na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Međutim, visinu uplata Nemačke u zajedničku evropsku kasu vrlo glasno brani zvanični Berlin.

„Nijedna druga evropska ekonomija nema toliko koristi od unutrašnjeg tržišta EU kao što to ima nemačka ekonomija“, piše na web stranici Savezne vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...