najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju

Udvostručena dobit OTP Group u prvih šest meseci

BankeNovacSvetVesti

27.8.2021 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Udvostručena dobit OTP Group u prvih šest meseci Udvostručena dobit OTP Group u prvih šest meseci
OTP Group zabeležila je u prvom polugodištu 2021. godine konsolidovanu prilagođenu dobit u iznosu od 246,3 milijarde forinti (oko 702 miliona evra), više nego... Udvostručena dobit OTP Group u prvih šest meseci

OTP Group zabeležila je u prvom polugodištu 2021. godine konsolidovanu prilagođenu dobit u iznosu od 246,3 milijarde forinti (oko 702 miliona evra), više nego dvostruko veću u odnosu na isti period prošle godine.

Računovodstvena dobit u prvom polugodištu, dostigla je 215,1 milijardu forinti (oko 614 miliona evra), prenosi Tanjug.

Operativni prihod OTP Group za prvih šest meseci ove godine iznosi 307,5 milijardi forinti (876,8 miliona evra). Ukupni prihod povećan je za devet odsto, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za pet odsto, a neto prihod od provizija i naknada za 12 odsto.

Iz banke ističu da potencijalni četvrti talas pandemije opravdava oprez, iako se prema sadašnjim prognozama, kako navode, očekuje da će makroekonomski uticaj biti znatno manji.

Kada je reč o prognozama, očekuju da će u celoj godini ostvariti rast obima kredita od preko 10 odsto, pod uslovom da se zadrže povoljni trendovi iz prvog polugodišta, tokom kojeg je zabeleženo povećanje obima kredita od šest procenata.

Tokom prvih šest meseci, kod članica grupe najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju.

U saopštenju se navodi da je prilagođeni povrat na kapital u posmatranom periodu povećan na 19,1 odsto, otprilike dvostruko više nego u prvom polugodištu 2020. godine. Ukoliko se nastave pozitivni trendovi u pogledu rizika, prilagođeni povrat na kapital za ovu godinu mogao bi da iznosi između 18 i 20 odsto.

Doprinos stranih podružnica koje posluju u sastavu OTP Group je, kako dodaju, povećan za šest procentnih poena na godišnjem nivou na 51 odsto.

Drugo tromesečje 2021, OTP Group je zaključila sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti (oko 348 miliona evra), nadmašivši očekivanja analitičara. To je za 31 odsto više nego u prvom kvartalu ove godine i za 55 procenata više nego godinu dana ranije.

Prilagođena dobit nakon oporezivanja iznosila je u drugom kvartalu 129 milijardi forinti. Prilagođeni povrat na kapital u drugom tromesečju iznosio je 19,6 odsto u odnosu na 14,1 odsto pre godinu dana.

Kao i u prvom tromesečju 2021. godine, zbog nižih troškova rizika, sve podružnice ostvarile su dobit u drugom tromesečju, a najznačajnije kvartalno poboljšanje ostvareno je u bugarskom, hrvatskom, slovenačkom i rumunskom poslovanju, kao i u Merkantil Group.

Doprinos stranih podružnica u drugom tromesečju iznosio je 53 odsto što pokazuje korektno godišnje i kvartalno povećanje.

Operativni prihod u posmatranom periodu dosegao je gotovo 161 milijardu forinti. Ukupni prihod dinamično je rastao, za pet odsto kvartalno, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za četiri odsto na osnovu stabilne neto kamatne marže i povećanja volumena kredita.

U drugom tromesečju racio troškova i prihoda pao je ispod 50 odsto. Na kraju juna 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost OTP Group iznosile su 8,6 milijardi evra ekvivalenta.

Tagovi
BANKA NOVAC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...