UJEDINJENE NACIJE SLAVE 75. ROĐENDAN Neophodna hitna akcija svih članica u doba pandemije, poručuje Gutereš

SvetVesti

21.9.2020 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UJEDINJENE NACIJE SLAVE 75. ROĐENDAN Neophodna hitna akcija svih članica u doba pandemije, poručuje Gutereš UJEDINJENE NACIJE SLAVE 75. ROĐENDAN Neophodna hitna akcija svih članica u doba pandemije, poručuje Gutereš
Jedna od najuticajnijih organizacija na svetu, Ujedinjene nacije 21. septembra obeležava značajnu godišnjicu- 75 godina od nastanka. Naime, Ujedinjene nacije osnovane su 21. septembra... UJEDINJENE NACIJE SLAVE 75. ROĐENDAN Neophodna hitna akcija svih članica u doba pandemije, poručuje Gutereš

Jedna od najuticajnijih organizacija na svetu, Ujedinjene nacije 21. septembra obeležava značajnu godišnjicu- 75 godina od nastanka. Naime, Ujedinjene nacije osnovane su 21. septembra 1945. godine.

Umesto u sedištu UN u Njujorku, značajnu godišnjicu svetski lideri obeležavaju virtuelnim sastankom, zbog pandemije korona virusa.

Predstavnici svih 193 zemalja članica UN održaće online susret u trenutku kada, kako pišu svetski mediji, smrtonosna pandemija predstavlja izazov za jedinstvo, solidarnost i moć svih članica ove organizacije.

Foto: Pixabay.com

Uoči godišnjice generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres), izjavio je za agenciju Rojters da je pandemija pokazala svu ranjivost sveta, prenosi RTE.

Gutereš zato poziva lidere svih 193 zemalja, članica UN, da rade zajedno u vremenu kada postoji više multilateralnih izazova i manjka rešenja.

On je podsetio da je pandemija COVID-19 primorala milione i milione ljudi širom sveta da budu u kućnom karantinu i da je zadala katastrofalan ekonomski udarac čitavoj planeti.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, sedište UN je u Njujorku, jednom od gradova najviše pogođenih korona virusom, zbog čega su članice ove organizacije morale da se rade virtuelno.

„Svi smo trpeli zbog činjenice što ne možemo da se sastajemo“, rekao je neimenovani evropski diplomata.

Sastanak, odnosno obeležavanje 75. rođendana organizacije, dešava se uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN, koji počinje u utorak, 22. septembra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

Sve njihove izjave unapred su snimljene i biće emitovane u holu Generalne skupštine.

Američki predsednik Donald Tramp, prema najavama, jedini je svetski lider koji će se, uz Gutereša, lično obratiti prvog dana zasedanja Generalne skupštine 22. septembra.

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin među retkim su svetskim liderima, koji su u Njujorku na obeležavanju 75 godina od osnivanja svetske organizacije, a zasedanju video porukama obratiće se oko 170 šefova država ili vlada.

Uoči godišnjice najnovija analiza ove organizacije pokazala je da šest od deset anketiranih veruje da su Ujedinjene nacije svet učinile boljim mestom, a tri četvrtine učesnika ispitivanja veruje da je ovo telo ključno u rešavanju globalnih izazova.

Foto: Pixabay.com

Ujedinjene nacije osnovane su posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečio još jedan sličan konflikt. Organizacija je nastala 1945. godine kako bi svetu, razorenom ratom i konfliktima, pružila nadu.

Iako nije bilo novog svetskog rata nakon osnivanja UN, svetski lideri na sastanku, kako prenose mediji, planiraju da usvoje zajedničko saopštenje u kome će priznati „trenutke velikih razočarenja“.

Naš svet još nije svet koji su zamislili naši osnivači pre 75 godina. Muče ga rastuća nejednakost, siromaštvo, glad, oružani sukobi, terorizam, nesigurnost, klimatske promene i pandemije. Sve ovo zahteva mnogo veću akciju„, navodi se u saopštenju UN, koje je prenela, kako javlja Tanjug, agencija Rojters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...