UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU Od jula 2021. godine znatno povoljnija komunikacija među zemljama u regionu

IzdvajamoRegionSrbijaU fokusuVesti

26.10.2020 12:44 Autor: Marko Miladinović 4

UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU Od jula 2021. godine znatno povoljnija komunikacija među zemljama u regionu UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU Od jula 2021. godine znatno povoljnija komunikacija među zemljama u regionu
U regionu Zapadnog Balkana u potpunosti će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana,... UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU Od jula 2021. godine znatno povoljnija komunikacija među zemljama u regionu

U regionu Zapadnog Balkana u potpunosti će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju online samita istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti i definitivno okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će naredni korak podrazumevati smanjivanje cena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Bregu je u svom govoru istakla da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja regiona i da će na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

To će omogućiti da se stvore dodatne prilike za rast kompanija i, posledično, otvaranje novih radnih mesta, što je posebno važno jer se sve zemlje u regionu suočavaju sa velikim izazovima usled pandemije korona virusa, istakla je albanska političarka.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i celi svet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2018. i Beograda 2019. godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan. Završni skup samita biće održan 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja u regionu ZB, kao i Memorandum o razumevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na ZB.

Bregu je podsetila da korisnici u državama Zapadnog Balkana već sada plaćaju između 83 i 96 odsto manje cene rominga, kao rezultat sprovođenja prošlogodišnjeg sporazuma o smanjenju cena potpisanog u Beogradu.


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...