Novi detalji o kompromitovanim podacima pola milijade ljudi sa društvene mreže

Ukradeni i privatni podaci vlasnika Facebook mreže

SvetVesti

4.4.2021 20:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukradeni i privatni podaci vlasnika Facebook mreže Ukradeni i privatni podaci vlasnika Facebook mreže
Posle objave da jedan haker javno nudi na prodaju podatke čak 533.313.128 korisničkih naloga sa naloga Facebook, a da gotovo svi oni sadrže broj... Ukradeni i privatni podaci vlasnika Facebook mreže

Posle objave da jedan haker javno nudi na prodaju podatke čak 533.313.128 korisničkih naloga sa naloga Facebook, a da gotovo svi oni sadrže broj mobilnog telefona korisnika, njegov jedinstveni Facebook ID, ime i pol osobe i, uglavnom, mejl adresu, oglasio se, tokom popodneva, Facebook. Da podsetimo, među pomenutim, ima i više od 160.000 naloga vlasnika iz Srbije.

Iz Facebooka su poručili da je o ovom slučaju već izveštavano 2019. godine, kao i da je tim Facebook avgusta prošle godine pronašao sigurnosni problem i rešio ga. Ovo, prema tvrdnjama svetskih medija, samo predstavlja dokaz da su podaci o više od pola milijarde njihovih korisnika bili ukradeni još pre skoro dve godine.

Ono što je, međutim, izazvalo veliku paniku jeste činjenica da su ti podaci i dalje dostupni i, u subotu su ponuđeni na prodaju.

Američki portal Bleeping Computer istraživao je šta je to haker ponudio i zaključili su da se među ponuđenim nalozima korisnika Facebook nalaze i sve lične informacije Marka Zakerberga, kao i dvojice nekadašnjih suosnivača firme, Krisa Hjudžesa i Dastina Moskovica.

U manjem broju slučajeva se, među ukradenim podacima nalaze oni o ličnim vezama i zanimanjima, dok u oko 2,5 miliona slučajeva postoji e-mail adresa.

Portal Have I Benn Pwned?, koji, inače, prikuplja kompromitovane e-mail adrese i omogućava korisnicima da provere da li je njihova adresa elektronske pošte među njima, navodi da je od 2,5 miliona adresa koje je ponudio haker, njih 65 odsto već zabeleženo. Sada su adrese koje nisu bile u bazi, a pojavile su se u ponudi hakera, pridodale ostalim prikupljenim podacima.

Tagovi
FACEBOOK

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...