Veliki skandal - Lokacije i telefoni 533 miliona ljudi javno dostupni

Na hakerskom forumu dostupni i lični podaci 162.898 korisnika Facebook mreže u Srbiji

AnalizaIzdvajamoRegionSrbijaSvetU fokusuVesti

4.4.2021 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na hakerskom forumu dostupni i lični podaci 162.898 korisnika Facebook mreže u Srbiji Na hakerskom forumu dostupni i lični podaci 162.898 korisnika Facebook mreže u Srbiji
Jedan je haker na forumu objavio telefonske brojeve i lične podatke više od 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući više od 32... Na hakerskom forumu dostupni i lični podaci 162.898 korisnika Facebook mreže u Srbiji

Jedan je haker na forumu objavio telefonske brojeve i lične podatke više od 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući više od 32 miliona zapisa o korisnicima u SAD, 11 miliona o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona o korisnicima u Indiji. Prema dostupnim podacima, haker je objavio i 162.898 zapisa o korisnicima u Srbiji, 229.099 u Sloveniji i 659.115 u Hrvatskoj.

Podaci uključuju telefonske brojeve, Facebook ID, imena i prezimena, lokacije, rođendane, biografije i u nekim slučajevima adrese e-pošte.

Upravo ti podaci bi mogli biti od koristi prevarantima koji putem interneta kradu identitete, prenosi Business Insider.

“Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka sigurno bi mogli dovesti do toga da oni koji nemaju dobre namere iskoriste podatke za izvršavanje napada socijalnog inženjeringa ili pokušaje hakovanja”, rekao je Alon Gal, direktor kompanije za obaveštavanje o kibernetičkom kriminalu, a koji je sve ovo objavio i na svom Twitter nalogu.

Gal je prvi put primetio da su iz  Facebook procureli lične podatke u januaru, kada je jedan korisnik istog foruma na kojem su se podaci pojavili u subotu promovisao bota koji će pružiti telefonske brojeve stotine miliona korisnika Facebook.

Sada su svi podaci besplatno dostupni na hakerskom forumu, što ih čini vrlo dostupnim svima koji imaju minimalno znanje o njihovom korišćenju.

Tagovi
FACEBOOK

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...