Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
tokom drugog kvartala došlo je do smanjenja državnog duga

Ukupan dug Crne Gore na kraju juna 4,08 milijardi evra

BankeNovacSvetVesti

11.9.2021 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukupan dug Crne Gore na kraju juna 4,08 milijardi evra Ukupan dug Crne Gore na kraju juna 4,08 milijardi evra
Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,08 milijardi evra ili 87,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP),... Ukupan dug Crne Gore na kraju juna 4,08 milijardi evra

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,08 milijardi evra ili 87,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo prošlogodišnje tromesečje, pre svega usled otplate državnih zapisa u iznosu od 15 miliona evra“, navodi se u izveštaju o državnom dugu objavljenom na sajtu ministarstva, a prenose Vijesti.me.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,65 milijardi evra ili 78,73 odsto BDP-a.

„Spoljni dug iznosio je 3,65 milijardi evra, odnosno 78,78 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 426,63 miliona evra, odnosno 9,2 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 428,81 milion evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrednost 57,26 miliona evra ili 9,25 odsto BDP-a”, precizira se u izveštaju.

Iz ministarstva su rekli da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 55,62 miliona evra, od čega se 30 miliona evra odnosi na povlačenje druge tranše po zajmu Evropske komisije (EK), a 15,23 miliona evra na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

„Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih delatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku drugog kvartala ove godine povučeno je oko 10,39 miliona evra“, navode iz ministarstva.

Tokom drugog kvartala nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

„Tokom drugog tromesečja realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 64,19 miliona evra, od čega se 28,04 miliona evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 36,15 miliona evra“, pokazuju podaci ministarstva.

Iz ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 34,75 miliona evra, od čega otplata domaće kamate iznosi 6,5 miliona evra, a inostrane kamate 28,24 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...