UKUPNI KREDITI BANAKA U HRVATSKOJ PREMAŠILI 35 MILIJARDI EVRA Za 4,4 odsto više nego pre gopdinu dana

RegionVesti

20.4.2020 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UKUPNI KREDITI BANAKA U HRVATSKOJ PREMAŠILI 35 MILIJARDI EVRA Za 4,4 odsto više nego pre gopdinu dana UKUPNI KREDITI BANAKA U HRVATSKOJ PREMAŠILI 35 MILIJARDI EVRA Za 4,4 odsto više nego pre gopdinu dana
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju februara iznosili su 263,4 milijarde kuna (nešto više od 35 milijardi evra), što je za 4,4 odsto više... UKUPNI KREDITI BANAKA U HRVATSKOJ PREMAŠILI 35 MILIJARDI EVRA Za 4,4 odsto više nego pre gopdinu dana

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju februara iznosili su 263,4 milijarde kuna (nešto više od 35 milijardi evra), što je za 4,4 odsto više nego godinu ranije i 1,1 odsto više nego krajem januara , pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Krediti u kunama na godišnjem nivou porasli su za više od 15 milijardi kuna ili 14,4 odsto, a krediti sa valutnom klauzulom smanjeni su za skoro četiri milijardi kuna ili za 2,6 odsto, prenosi novac.hr. Trend rasta kredita u kunama, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina tako da se udeo valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne evroizacije iznosio 76,3 odsto, dok je u februaru 2020. taj udeo pao na tek 54,5 odsto, napominju analitičari Rajfazen banke.

Podaci HNB pokazuju da je više od polovine kredita plasirano stanovništvu, a godišnja stopa rasta tih kredita iznosila je 7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...