Uređena prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca

Unija poslodavaca i Sindikat građevinara potpisali poseban kolektivni ugovor

PoslovanjeSrbijaVesti

20.4.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Unija poslodavaca i Sindikat građevinara potpisali poseban kolektivni ugovor Unija poslodavaca i Sindikat građevinara potpisali poseban kolektivni ugovor
Unija poslodavaca Srbije (UPS) i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala, zaključili su 20. aprila poseban kolektivni ugovor. Ovim ugovorom uređena su prava,... Unija poslodavaca i Sindikat građevinara potpisali poseban kolektivni ugovor

Unija poslodavaca Srbije (UPS) i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala, zaključili su 20. aprila poseban kolektivni ugovor.

Ovim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinarstva koje je, zajedno sa poljoprivredom, pokretač privrede.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković i predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović su prilikom potpisivanja ugovora istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca.

Kolektivni ugovor je dobar primer razvoja socijalnog dijaloga. On je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinrastva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih”, naveli su potpisnici.

Iz Unije poslodavaca Srbije kažu da za razliku od perioda pre desetak godina, danas se u čitavoj državi ulaže u velike projekte, dok je stanogradnja u ekspanziji.

“Posla ima dosta, ali nedostaju kvalifikovani radnici, poput armirača, vodoinstalatera, majstora za sisteme grejanja, zidara, električara, vozača. Iz tog razloga socijalni partneri, zajedno sa državom, treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem a jedan od načina je i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti”, zaključili su iz UPS.

  • SUNCICA

    23.4.2023 #1 Author

    Moraju se udruziti,kada nema ko da radi, radice nam migranti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...