spor ide na medijaciju?

Uniprom od EPCG traži najmanje 17,4 miliona evra

RegionVesti

11.5.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uniprom od EPCG traži najmanje 17,4 miliona evra Uniprom od EPCG traži najmanje 17,4 miliona evra
Privredni sud uputiće predmet u kojem kompanija Uniprom od Elektroprivrede (EPCG) traži najmanje 17,4 miliona evra, Centru za alternativno rešavanje sporova, iako su advokati... Uniprom od EPCG traži najmanje 17,4 miliona evra

Privredni sud uputiće predmet u kojem kompanija Uniprom od Elektroprivrede (EPCG) traži najmanje 17,4 miliona evra, Centru za alternativno rešavanje sporova, iako su advokati oba preduzeća na ročištu bila protiv tog rešenja sudije Radmile Perović.

Advokati EPCG su kazali u sredu na ročištu da ne postoji način da se spor reši mirnim putem i umesto toga su predložili da se pripremno ročište održi, sa čime su se saglasili i pravni zastupnici Uniproma navodeći da predmet ne treba da se upućuje na medijaciju, jer bi to vodilo bespotrebnom odugovlačenju postupka i uvećanju troškova, prenosi Mina, pozivajući se na Vijesti.

Perović je kazala da upućivanje predmeta na medijaciju predviđa zakon. Ako se ne postigne dogovor pred Centrom, što je izvesno, predmet će se vratiti u Privredni sud.

Uniprom od državne energetske kompanije traži obeštećenje zbog toga što joj nije produžen ugovor za prošlu godinu po kojem je od EPCG i dalje hteo da kupuje struju po ceni od 45 evra za megavat-sat (MWh) za potrebe proizvodnje u Kombinatu čiji su oni vlasnici.

U tužbi su naveli da je šteta nastupila od decembra 2021. pa do kraja naredne godine, kao datuma prestanka važenja ugovora. Osnov za isplatu obeštećenja vide u klauzuli ugovora kojeg su 15. januara 2021. godine potpisali sa bivšom upravom EPCG, u kojoj je navedeno da se ugovor automatski produžava do 31. decembra 2022. godine i da se nova cena može pregovorima utvrditi do kraja 2021. godine, s tim da “ne može biti veća od maksimalno utvrđene cene za tu kategoriju potrošnje”.

Iz EPCG je naglašeno da je odredbom ugovora predviđeno da se on automatski produžava, ali isključivo uz uslov da je Uniprom prethodno izmirio sve dospele obaveze po osnovu isporučene električne energije, što kako tvrde Uniprom nije uradio.

  • SHALIMAR

    14.5.2023 #1 Author

    Nekome odgovara medijacija da traje sto duze…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...