UPRKOS KRIZI, SNAŽAN NETO PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U SRBIJI Tokom prvih šest meseci 1,5 milijardi evra

SrbijaVesti

18.9.2020 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

UPRKOS KRIZI, SNAŽAN NETO PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U SRBIJI Tokom prvih šest meseci 1,5 milijardi evra UPRKOS KRIZI, SNAŽAN NETO PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U SRBIJI Tokom prvih šest meseci 1,5 milijardi evra
Srbija je nastavila da beleži snažan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) i u 2020. godini, uprkos nepovoljnim okolnostima, izazvanim pandemijom. Neto priliv SDI... UPRKOS KRIZI, SNAŽAN NETO PRILIV DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA U SRBIJI Tokom prvih šest meseci 1,5 milijardi evra

Srbija je nastavila da beleži snažan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) i u 2020. godini, uprkos nepovoljnim okolnostima, izazvanim pandemijom.

Neto priliv SDI iznosio je 1,5 milijardi evra u prvom polugodištu ove godine, što je visokih 6,7 procenata bruto domaćeg prozivoda, pokazuje novi izveštaj Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima.

Sve je veća geografska diverzifikacija priliva SDI, kao i široka rasprostanjenost po delatnostima, konstatuje se u izveštaju i dodaje da je sedmogodišnja evroobveznica, vrednosti dve milijarde evra, emitovana u maju, zabeležena kao snažan priliv portfolio investicija.

Bruto domaći proizvod zemlje u prvih šest meseci pao je za 0,8 procenata, zbog smanjenja privredne aktivnosti u drugom tromesečju usled restriktivnih mera.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa iznosio je u prvih šest meseci 1,3 milijarde evra, i manji je za 166,2 miliona evra u odnosu na isti period 2019, dok je deficit na računu robe i usluga 2,1 milijardu evra i niži je za 8,6 miliona evra.

Suficit od pola milijarde evra ostvaren je u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga, što je gotovo za trećinu više nego u istom lanjskom periodu. Tome je najviše doprineo rast suficita u IKT uslugama, ali i manji pad izvoza turističkih usluga od uvoza.

Lični transferi novca iz inostranstva bili su manji za 22,5 procenata u odnosu na isti period 2019, pokazuju podaci iz izveštaja Ministarstva finansija.

  • TINA

    10.7.2022 #1 Author

    I u krizi nastavljene su investicije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...