UPRKOS PADU U EU ZABELEŽEN RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U HRVATSKOJ U septembru u Evrozoni prekinut oporavak

EURegionVesti

13.11.2020 09:47 Autor: Marija Jovanović 0

UPRKOS PADU U EU ZABELEŽEN RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U HRVATSKOJ U septembru u Evrozoni prekinut oporavak UPRKOS PADU U EU ZABELEŽEN RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U HRVATSKOJ U septembru u Evrozoni prekinut oporavak
Nakon četvoromesečnog oporavka, industrijska proizvodnja u EU i Evrozoni naglo je zaustavljena u septembru i to posle četvoromesečnog oporavka nakon ublažavanja restriktivnih mera uvedenih... UPRKOS PADU U EU ZABELEŽEN RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U HRVATSKOJ U septembru u Evrozoni prekinut oporavak

Nakon četvoromesečnog oporavka, industrijska proizvodnja u EU i Evrozoni naglo je zaustavljena u septembru i to posle četvoromesečnog oporavka nakon ublažavanja restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. Međutim, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj, porasla je nakon pada u avgustu, saopštio je Eurostat.

U EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja stagnirala je u septembru u poređenju sa avgustom, kada je porasla 0,9 odsto, prema revidiranim podacima Eurostata.

U Evrozoni je proizvodnja opala za 0,4 odsto u septembru u odnosu na avgust, kada je prema revidiranim procenama Evropskog zavoda za statistiku porasla za 0,6 odsto. Time je prekinut četvoromesečni period snažnog oporavka u evropskoj proizvodnji.

Foto:Pixabay.com

Na mesečnom nivou, najviše je potonula proizvodnja trajnih potrošačkih dobara za 3,9 odsto u EU, te za 5,3 odsto u Evrozoni. Proizvodnja netrajnih proizvoda široke potrošnje zabeležila je najveći rast- za 1,45 odsto u EU i za 2,1 odsto u zoni primene zajedničke evropske valute.

Ubedljivo najveći pad proizvodnje zabeležen je u septembru u Irskoj, za 13,6 procenata, zatim sledi Nemačka sa padom proizvodnje za 8,7 odsto.

Među zemljama članicama, prema podacima Eurostata, proizvodnja u Italiji, Irskoj i Portugalu, zabeležila je pad za 5,6, odnosno 4,7 i 3,8 odsto.

Najviše je pak porasla u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, za 4,1 i 3,4, odnosno 3,1 odsto.

U Hrvatskoj, Nemačkoj i Grčkoj, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 1,7 odsto u septembru u odnosu na avgust, dok je u Hrvatskoj proizvodnja u avgustu pala za 1,1 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...