Novim propisom Evropa pokušava da spreči zloupotrebe državnih subvencija zemalja koje nisu članice EU

Uredbom protiv negativnih efekata državne pomoći

EUInvesticijeNovacVesti

9.5.2021 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uredbom protiv negativnih efekata državne pomoći Uredbom protiv negativnih efekata državne pomoći
Evropska komisija objavila je predlog uredbe o sprečavanju negativnih efekata stranih državnih subvencija na tržištu EU. „Cilj EK je da popuni regulatornu prazninu jedinstvenog... Uredbom protiv negativnih efekata državne pomoći

Evropska komisija objavila je predlog uredbe o sprečavanju negativnih efekata stranih državnih subvencija na tržištu EU.

„Cilj EK je da popuni regulatornu prazninu jedinstvenog tržišta, preciznije da spreči zloupotrebe subvencija koje dodeljuju države koje nisu članice EU. Nova uredba treba da onemogući strane subvencije koje remete jednake uslove na jedinstvenom tržištu“, kaže se u saopštenju Evropske komisije.

Izvršna potpredsednica Komisije Margaret Vestager kaže je da je u 2019. godini vrednost stranih direktnih investicija bila veća od 7.000 milijardi evra.

“Otvorenost jedinstvenog tržišta je naša najveća prednost, ali ta otvorenost zahteva pravičnost. Više od 60 godina naše države članice imaju sistem kontrole državne pomoći. Sada predlažemo propis protiv distorzivnih subvencija koje dodeljuju zemlje koje nisu članice EU”, rekla je Vestager.

Povodom namere Evropske komisije da donese uredbu o stranim subvencijama, stav Evropske konfederacije sindikata je da pristup jedinstvenom tržištu EU treba zabraniti svim kompanijama koje grubo eksploatišu radnike i krše osnovna međunarodno priznata prava zaposlenih.

„Moraju postojati jasna pravila za identifikovanje preduzeća koja subvencionišu države i koja će ih sprečiti da koriste nepravednu prednost, uključujući grubo iskorišćavanje radnika i životne sredine“, izjavila je sekretarka Evropske konfederacije sindikata Izabela Šuman.

EKS navodi da je u 2016. godini 35 odsto ukupne imovine i 16 miliona radnih mesta u EU bilo u kompanijama koje su u vlasništvu ili pod kontrolom investitora koji nisu iz država članica EU. Poslednjih godina raste i udeo stranih državnih preduzeća i investitora iz tzv. poreskih oaza.

 Evropski parlament i države članice EU će u toku narednih osam nedelja raspravljati o predloženoj uredbi, nakon čega će se pristupiti njenom usvajanju, navodi portal UGS Nezavisnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...