USKORO ISTIČE PROŠIRENI ARANŽMAN BIH I MMF Mogući pregovori o novom paketu podrške

BankeNovacRegionVesti

25.8.2020 10:16 Autor: Ljiljana Begović 0

USKORO ISTIČE PROŠIRENI ARANŽMAN BIH I MMF  Mogući pregovori o novom paketu podrške USKORO ISTIČE PROŠIRENI ARANŽMAN BIH I MMF  Mogući pregovori o novom paketu podrške
Najneuspešniji aranžman koji je Bosna i Hercegovina imala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tzv. prošireni aranžman, ističe u septembru. Time se otvara mogućnost pregovora... USKORO ISTIČE PROŠIRENI ARANŽMAN BIH I MMF  Mogući pregovori o novom paketu podrške

Najneuspešniji aranžman koji je Bosna i Hercegovina imala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tzv. prošireni aranžman, ističe u septembru. Time se otvara mogućnost pregovora o novom aranžmanu Bosne i Hercegovine sa međunarodnim zajmodavcem.

Aranžman u okviru Proširenog fonda za podršku (EFF), odobren 9. septembra 2016. godine, bio je vredan oko 1,07 milijardi KM. Međutim, povučene su samo dve tranše vrednosti 153,78 miliona i 145 miliona maraka.

Otplata uzetih kredita podeljena je u 12 jednakih rata, a otplaćuju se po dve rate godišnje. Bosna i Hercegovina ne otplaćuje još uvek glavnicu, budući da će se ona otplaćivati od 2021. pa sve do 2028. godine. Trenutno, BiH otplaćuje kamate i proviziju za ova kreditna sredstva.

Foto: Pixabay.com

Primena EEF aranžmana bila je blokirana nakon što BiH nije uspela da formira novu vladu i državne institucije više od godinu dana nakon opštih izbora u oktobru 2018. godine. Nova vlada je izglasana u decembru 2019. godine, obećavajući da će deblokirati sporazum s MMF. Međutim, u međuvremenu vlastima i nisu bila potrebna nova sredstva MMF, pa se pustilo da EEF aranžman istekne, piše Indikator.ba.

Situacija se promenila sa izbijanjem korona virusa u martu, pa je u maju Bosni i Hercegovini MMF odobrio brzi paket pomoći vredan 330 miliona evra. Ova bezuslovna potpora naišla je na neočekivane teškoće koje su se pojavile u raspodeli sredstava, nakon što je odlučeno da će sredstva dobiti i kantoni u Federaciji BiH. Raspodela je na kraju, uz dosta teškoća, nedavno obavljena.

Vlasti su još ranije iskazale spremnost da pregovaraju o novom aranžmanu s MMF, a s obzirom na stanje javnih finansija, koje nije zadovoljavajuće. Zato se očekuje je da će krenuti u nove pregovore.

Iz MMF su već nekoliko puta poručili da vlasti moraju da pokažu spremnost za sprovođenje reformi.

Iako je najavljivano da bi novi program MMF mogao da se fokusira na zdravstveni sektor i javna preduzeća, s ozbirom na uticaj pandemije koja još traje, vrlo je verovatno da će novi ugovor obuhvatiti i neka druga područja, možda i fiskalnu sferu. Ipak, neki uslovi koji je MMF još ranije isticao, kao što se nezavisnost Centralne banke i nediranje u valutni odbor, sigurno će i dalje ostati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...