Nova postrojenja za energetski tretman otpada u Sloveniji

Uskoro tender za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada

BiznisEkologijaInfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

14.2.2022 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uskoro tender za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada Uskoro tender za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada
Vlada Slovenije uskoro će raspisati tender za dodelu koncesija za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada i dobijanje električne i toplotne energije u prestonici... Uskoro tender za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada

Vlada Slovenije uskoro će raspisati tender za dodelu koncesija za izgradnju tri postrojenja za spaljivanje otpada i dobijanje električne i toplotne energije u prestonici Ljubljani, Mariboru i Kočevju.

Slovenija sada ima samo jedno postrojenje za energetski tretman otpada i to u Celju. Kogenerativno postrojenje u okviru Toplarne Celje godišnje potroši oko 30.000 tona otpada, piše Balkan Green Energy News.

Nakon posete ovom postrojenju, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak izjavio je da Slovenija sada ima problema jer izvozi otpad koji bi mogao da se termički tretira u zemlji. Zbog toga Ministarstvo završava nacrt uredbe o pružanju javne usluge spaljivanja komunalnog otpada.

Uredbu će uskoro usvojiti vlada, a ubrzo potom će biti raspisan tender za dodelu koncesija, rekao je Vizjak.

Uredbom je predviđeno da će se spaljivanje komunalnog otpada obavljati u Celju, Ljubljani, Mariboru i Kočevju. Ove lokalne samouprave su, prema rečima ministra, iskazale interes da se bave energetskim tretmanom otpada.

Vizjak je naglasio da se dešava da projekti spaljivanja otpada imaju problem da pribave 25-30 odsto novca neophodnog za početak gradnje, pa će zbog toga uskočiti država koja namerava da da oko 60 miliona evra firmama koje daju najbolje ponude.

Inače, investitori u spalionice će prodavati toplotnu energiju potrošačima po regulisanoj ceni.

Vizjak je naglasio da nove spalionice moraju koristiti najbolje dostupne tehnologije (BAT) i raditi po najvišim ekološkim standardima.

„Ministarstvo namerava da dobije objekte visokih performansi i ekološki prihvatljive, bez prekomernog zagađenja i sa emisijama znatno nižim od graničnih vrednosti, kao što je to slučaj u Toplarni Celje“, rekao je Vizjak.

  • VERA

    16.2.2022 #1 Author

    Pametno, nema izvoza ako moze da se tretira i preradi otpad. I otpad je ozbiljan resurs.Nadamo se da će i u Srbiji da se preuzme ovaj model prerade otpada.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2022 #2 Author

    Ovo je vrlo bitno pitanje koje pod hitno mora da se resi. Sramota da da u 21. veku i dalje imamo na tone slobodnog otpada svih kategorija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...