U Gornjem Milanovcu će od otpada praviti đubrivo za cveće

Nov način prerade smeća doneće profit i usklađivanje sa propisima EU

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

31.1.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nov način prerade smeća doneće profit i usklađivanje sa propisima EU Nov način prerade smeća doneće profit i usklađivanje sa propisima EU
Novi model upravljanja otpadom zasnovan na održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji realizovaće se u Gornjem Milanovcu saradnjom lokalnog javno-komunalnog preduzeća sa kompanijom Novamont i... Nov način prerade smeća doneće profit i usklađivanje sa propisima EU

Novi model upravljanja otpadom zasnovan na održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji realizovaće se u Gornjem Milanovcu saradnjom lokalnog javno-komunalnog preduzeća sa kompanijom Novamont i JKP Contarina iz Italije.

Direktor JKP Gornji Milanovac, Ivan Lazić kaže da će prerada otpada „na italijanski način“ omogućiti preduzeću da pravi i prodaje kompost i time ostvari dodatni prihod.

Italijanski model nudi i rešenja za biorazgradivi otpad kako ne bi završavao na deponijama. Sprečava se eventualna havarija zbog zapaljivog biogasa koji se stvara na deponijama bio-otpada, produžava vek sanitarnoj deponiji, a s druge strane, kompost od biorazgradivog otpada može da se iskoristi za prihranjivanje cveća, drveća i biljaka na javnim površinama“, kaže Lazić.

Lokalno komunalno preduzeće od 2017. godine radi sa opštinom i Kancelarijom za zaštitu životne sredine na promociji razdvajanja otpada, na papir i karton, plastiku i komunalni otpad.

Prilagođavanje EU propisima

Uz bolji model upravljanja, otpad postaje novi proizvod – organsko đubrivo za poboljšanje kvaliteta vode, zemljišta, kontrolu korova, štetočina i bolesti.

Jednokratna plastika
Foto: Kristina Cvejanov/privatna arhiva

“Očekuje se i smanjenje pritiska na deponije i troškove odlaganja otpada, novi izvor prihoda od prodaje komposta, novi posao i tržište za domaće proizvođače kesa”, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije, Dragan Stevanović.

Saradnju sa kompanijom Novamont, svetskim liderom u proizvodnji kompostabilne biorazgradive plastike, Udruženje je uspostavilo da bi članicama obezbedilo pristup novim tehnologijama, sirovinama i modelima poslovanja koji doprinose da se proizvodnja prilagodi regulativi EU.

„Članicama smo obezbedili transfer tehnologije, obuku i probnu sirovinu. Nekoliko naših proizvođača već je počelo proizvodnju kesa, boje za plastiku u obliku granula, i drugih proizvoda od kompostabilne biorazgradive plastike ovog proizvođača“, rekao je Stevanović.

Otvaranjem Klastera 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje, time i četiri nova pregovaračka poglavlja, Srbija je dobila vetar u leđa pridruživanju Evropskoj uniji. PKS učestvuje u brojnim projektima iz domena zaštite životne sredine i pruža podršku privredi u procesu prilagođavanja politici i ciljevima EU u ovim oblastima.

  • LEPOSAVA

    1.2.2022 #1 Author

    GM centar sveta💪

    Odgovori

  • VERA

    2.2.2022 #2 Author

    Od otpada reciklažom do resursa. Razmotriti i održivo kompostiranje u domaćinstvima. Potrebna je edukacija i pristupačnost opreme. Umanjiti troškove za odvoz smeća onima koji recikliraju otpad.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...