Nivo rasta cena kao i u evrozoni

Usporavanje inflacije u Hrvatskoj na početku godine

RegionVesti

24.1.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usporavanje inflacije u Hrvatskoj na početku godine Usporavanje inflacije u Hrvatskoj na početku godine
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da će inflacija u januaru nastaviti usporavanje na godišnjem nivou i da bi mogla da bude... Usporavanje inflacije u Hrvatskoj na početku godine

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da će inflacija u januaru nastaviti usporavanje na godišnjem nivou i da bi mogla da bude na nivou koji je trenutno u evrozoni.

Osvrćući se na rast cena do kojeg je došlo kod samog ulaska u evrozonu, Vujčić je istakao da ipak treba sačekati zvaničnu statistiku za januar ove godine.

Guverner je ocenio da se trenutno može videti da cene energije beleže određeni pad, kao i da analize HNB-a pokazuju da su cene hrane u prvim nedeljama januara niže u odnosu na godišnji nivo, prenosi SEEbiz.

Iz tog razloga, ako se posmatraju cene u segmentima energije i hrane izgleda da inflacija ublažava, ali Vujčić napominje da HNB ne prati kretanja cena usluga manjih subjekata, poput kafića i frizera, a upravo se u poslednje vreme mogu čuti brojni prigovori kako su baš oni ulaskom u evrozonu podigli cene.

Kada dobijemo finalne podatke, moći ćemo tačno da utvrdimo koliki je u proseku bio rast tih cena, istakao je Vujčić.

„Osnovni trend, prema svemu što vidimo, ide prema tome da će inflacija opet biti otprilike kao i u evrozoni“, zaključio je guverner HNB.

 • Bella

  29.1.2023 #1 Author

  U EU je mnogo laksi zivot , kod nas je sve veca katasrofa

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.