Olakšanje za kreatore monetarne politike ECB

Usporen kolektivni rast plata u evrozoni prvi put od 2022.

EUVesti

20.2.2024 17:43 Autor: Vladimir Jokanović 3

Usporen kolektivni rast plata u evrozoni prvi put od 2022. Usporen kolektivni rast plata u evrozoni prvi put od 2022.
Kolektivni rast plata u evrozoni usporen je prvi put u poslednjih 18 meseci, prema podacima Evropske centralne banke objavljenim u utorak, što bi moglo... Usporen kolektivni rast plata u evrozoni prvi put od 2022.

Kolektivni rast plata u evrozoni usporen je prvi put u poslednjih 18 meseci, prema podacima Evropske centralne banke objavljenim u utorak, što bi moglo da ublaži zabrinutost onih koji određuju visinu kamatnih stopa zbog mogućeg ponovnog rasta inflacije.

Plate o kojima su sindikati kolektivno pregovarali, a koji pokrivaju veliki deo evropskih radnika, porasle su po godišnjih stopi od 4,5 odsto u poslednjem tromesečju prošle godine, u odnosu na stopu od 4,7 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi Financial Times.

Prvo usporavanje stope od drugog kvartala 2022. godine moglo bi da bude olakšanje za kreatore politike ECB, koji traže jasne dokaze o ublažavanju pritisaka na plate pre nego što razmotre smanjenje kamatnih stopa.

ECB će početi da snižava kamatne stope kada se uveri da se inflacija vratila na cilj od dva odsto, rekla je prošlog meseca predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde). „Ne mogu da preciziram tačan datum kada će početi rezovi“, rekla je Lagard.

Predsednica ECB pridružila se mnogim svojim kolegama u nastojanju da ublaži očekivanja o skorom ublažavanju monetarne politike, istovremeno priznajući da su zvaničnici na putu ka konačnom smanjenju troškova zaduživanja.

  • SUNCE

    20.2.2024 #1 Author

    Nije ni cudo .Sve vreme rade na svoju stetu u korist Amerike.Ovo je sasvim logicna posledica

    Odgovori

  • Jj992

    20.2.2024 #2 Author

    Nista neobicno.

    Odgovori

  • SABRINA

    21.2.2024 #3 Author

    Većina zemalja muku muče sa ekonomijom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...