Projektom obuhvaćeni standardi NOKS-a

Uspostavljena elektronska baza detaljno opisanih radnih kvalifikacija

InovacijePreduzetnikSvetVesti

24.8.2021 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uspostavljena elektronska baza detaljno opisanih radnih kvalifikacija Uspostavljena elektronska baza detaljno opisanih radnih kvalifikacija
Evropska unija je kroz projekat „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija“ tokom prethodne dve godine pružala podršku za uspostavljanje Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS), koji... Uspostavljena elektronska baza detaljno opisanih radnih kvalifikacija

Evropska unija je kroz projekat „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija“ tokom prethodne dve godine pružala podršku za uspostavljanje Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS), koji je imao 1.100 učesnika, a čiji je rezultat 4.000 novih radnih kvalifikacija.

„Zahvaljujemo se partnerima sa kojima smo sinergično radili, Evropskoj uniji, Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju, Nemačkoj organizaciji GIZ i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koji su omogućili da se projekat, vredan približno 1,4 miliona evra, sprovede u našoj zemlji“, ukazala je državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović na završnoj konferenciji projekta, a prenosi eKapija.

Prema njenim rečima, rezultati ovog projekta su uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija i 4.000 novih kvalifikacija, kao i portal i registar, odnosno elektronska baza Nacionalnog okvira kvalifikacija.

NOKS je sistem u kome su popisane, po nivoima razvrstane i detaljno opisane sve kvalifikacije koje se mogu steći kroz formalno i neformalno učenje, a ovaj okvir omogućava da se preciznije evidentira kvalifikaciona struktura radne snage i kreiraju tržišno relevantne politike u oblasti obrazovanja.

Projektom su uspostavljeni standardi NOKS-a, koji podrazumevaju opis učenja koje je potrebno dostići kako bi se stekla određena kvalifikacija i pomoću kojih će se vršiti priznavanje prethodnih učenja i veština stečenih kroz radno i životno iskustvo.

Iako je projekat završen, najavljeno je da će se razvoj NOKS-a nastaviti, a da će sledeći izazov biti implementacija Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija u visokom obrazovanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...