u ime napretka čovečanstvo će "iseći granu na kojoj sedi"

Uz sadašnji tempo krčenja Amazonija će početi da se pretvara u savanu za pet godina

EkologijaSvetU fokusuVesti

16.12.2021 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uz sadašnji tempo krčenja Amazonija će početi da se pretvara u savanu za pet godina Uz sadašnji tempo krčenja Amazonija će početi da se pretvara u savanu za pet godina
Grupa naučnih istraživača tvrdi da je amazonska prašuma na ivici kolapsa – i da bi se mogla pretvoriti u suvu savanu za samo pet... Uz sadašnji tempo krčenja Amazonija će početi da se pretvara u savanu za pet godina

Grupa naučnih istraživača tvrdi da je amazonska prašuma na ivici kolapsa – i da bi se mogla pretvoriti u suvu savanu za samo pet godina.

Viši istraživač klimatskih promjena na Brazilskom nacionalnom institutu za svemirska istraživanja Lusjana Gati (Luciana Gatti) jedna je od mnogih koji ponavljaju ovo strašno predviđanje. U razgovoru za New Scientist, ona tvrdi da bi Amazon mogao biti udaljen samo pet godina od potpune ekološke katastrofe.

„To je noćna mora. Potrebna je hitna reakcija“, poziva Gati.

Da njene reči upozorenja nisu samo puki (ali svakako opravdani) odjek lokalnih ekoloških aktivista, pokazuje činjenica da je ona bila tek jedna od 200 klimatologa iz čitavog sveta koji su učestvovali u prošlomesečnom naučnom panelu o sudbini Amazonije.

Sveobuhvatna studija koje je objavljena sa zaključcima međunarodne konferencije identifikovala je niz različitih faktora koji ukazuju na kolaps najvećeg planetarnog sistema kišnih šuma, a glavni pokretači su rastuće globalne temperature zbog klimatskih promena i masovno krčenje koje je započelo zbog ekonomskog rasta koje zagovara Bolsonarova (Jair Bolsonaro) državna administracija.

New Scientist piše da će prokrčavanje dodatnih 20 do 25 procenata šumskih površina izazvati prekretnicu i bespovratni proces zbog stepena zagrevanja koje šuma doživljava. Ovo je recept za „savanizaciju“ — proces koji opisuje da se šuma suši usled smanjenih padavina i pretvara u suv travnjak nalik afričkoj savani.

Izbegavanje takvog scenarija u najmanju ruku znači da se krčenje što pre obustavi. Ovo bi takođe trebalo da bude praćeno agresivnom kampanjom pošumljavanja kako bi se obnovila prašuma.

Istina je da je svaki pokušaj da se spreči urušavanje amazonske prašume morao biti učinjen decenijama – a ne godinama – pre.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...