američka ministarka finansija zatražila reformu velikih svetskih ekonomskih institucija

Vašington upozorio: Stav Pekinga prema Rusiji preti kineskoj integraciji u svetsku privredu

NovacSvetVesti

13.4.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vašington upozorio: Stav Pekinga prema Rusiji preti kineskoj integraciji u svetsku privredu Vašington upozorio: Stav Pekinga prema Rusiji preti kineskoj integraciji u svetsku privredu
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je u sredu da stav Pekinga prema Rusiji ugrožava „integraciju“ Kine u svetsku privredu. „Stav sveta... Vašington upozorio: Stav Pekinga prema Rusiji preti kineskoj integraciji u svetsku privredu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je u sredu da stav Pekinga prema Rusiji ugrožava „integraciju“ Kine u svetsku privredu.

„Stav sveta prema Kini i njenoj želji da ima veću ekonomsku integraciju, mogao biti pogođen reakcijom Kine na naš poziv za odlučno delovanje protiv Rusije“, upozorila je ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država u govoru u Atlantskom savetu (Atlatnic Council), prenosi Beta

Kina je ostala saveznica Moskve uprkos invaziji Ukrajine. SAD i njihovi zapadni saveznici uveli su niz rundi ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Rusije kao što je zamrzavanje imovine i zabrane transakcija za velike ruske banke. 

Te mere treba da „primoraju Kremlj da bira između podrške svojoj ekonomiji i finansiranju nastavka brutalnog rata (Vladimira) Putina“, rekla je Jelen. 

Ona je osudila zemlje i firme koje nisu prekinule trgovinske veze s Rusijom, navodeći da se one verovatno nadaju da će time što čuvaju svoje odnose sa Rusijom ispuniti prazninu koju su ostavili drugi, i dodala da takva motivacija dugoročno nije održiva.

Jelen je takođe zatražila reformu velikih svetskih ekonomskih institucija, ocenivši da rat u Ukrajini dokazuje potrebu da se osavremene organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond i multilateralne razvojne banke, i prilagode se 21. veku, u kojem su izazovi i rizici sve više svetski.

Prolećni sastanci MMF i Svetske banke biće iduće nedelje o situaciji u Ukrajini i isporuci vakcina, klimatskim merama i o podršci siromašnim zemljama, rekla je Jelen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...