Desetogodišnji ugovor najverovatnije će ponovo potpisati PwC

Velike revizorske kuće oklevaju da učestvuju na tenderu HSBC banke zbog prevelikog rizika

BankeNovacVesti

22.11.2021 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velike revizorske kuće oklevaju da učestvuju na tenderu HSBC banke zbog prevelikog rizika Velike revizorske kuće oklevaju da učestvuju na tenderu HSBC banke zbog prevelikog rizika
Direktori investicione banke HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited) strahuju da će imati problema da ubede neke od najvećih revizorskih firmi u... Velike revizorske kuće oklevaju da učestvuju na tenderu HSBC banke zbog prevelikog rizika

Direktori investicione banke HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited) strahuju da će imati problema da ubede neke od najvećih revizorskih firmi u Velikoj Britaniji da učestvuju u proveri poslovanja banke po minimalnoj ceni od 94 miliona dolara godišnje nakon što je prvobitni kontakt sa kandidatima ukazao na to da određene kompanije takozvane „velike četvorke“ oklevaju da preuzmu tu ulogu.

Najveći britanski zajmodavac priprema se za raspisivanje tendera sledeće godine za reviziju svojih računa od 2025. godine pa narednih deset godina, saznaje Financial Times.

HSBC je pod revizijom od 2015. godine od strane kompanije PwC, koja po uspostavljenim pravilima ima pravo da licitira za još jednu deceniju u toj ulozi.

FT saznaje da banka ima problem da privuče „pažnju“ ostalih članova velike četvorke, kompanija Deloitte, EY i KPMG — jer je među njima neko izrazio zabrinutost zbog mogućih sukoba sa unosnim konsultantskim projektima i obimom resursa potrebnih za njihovu reviziju.

Broj jurisdikcija u kojima je HSBC poslovao, potrebni resursi i tehnologija, kao i rizik koji su uključeni su problemi u privlačenju najvećih svetskih revizora da dostave svoje ponude.

Revizori su postali oprezni u preuzimanju poslova koji će verovatno dovesti do značajnih kazni ako stvari pođu naopako. Povećali su svoje naknade i napustili stotine klijenata za koje smatraju da su visokorizični.

Tender će biti pažljivo praćen jer je revizija HSBC jedna od najvećih i najsloženijih i veruje se da njena vrednost na desetogodišnjem nivou, uz sve prateće naknade, može da premaši milijardu američkih dolara.

„Znate da je loše kada ljudi pričaju o odbijanju ugovora od milijardu dolara“, rekao je jedan neimenovani insajder za FT, navodeći pojačan pritisak na velike revizorske firme. „To se ne dešava ni u jednoj drugoj industriji.“

HSBC će biti jedna od prvih revizija u drugom talasu obaveznih tendera za decenijske ugovore jednom u deceniji od kada su evropska pravila rotacije revizora izazvala preokret 2010-ih.

Deloitte, EY i KPMG su svi pružali konsultantske usluge HSBC-u, ali su istakli da bi odluka banke da rano započne pretragu za ponuđačima trebalo da ostavi dovoljno vremena novoj firmi da eliminiše većinu eventualnih sukoba interesa nastalih savetodavnim radom pre 2025. godine.

Suparničke računovodstvene firme takođe su zabrinute da će trenutni revizor, PwC, biti favorit za dobijanje ugovora. PwC namerava da se dostavi svoju ponudu. „Uzaludno“ ulaganje vremena i resursa za kreiranje adekvatne ponude stoga je potencijalno neprivlačno za ostale rivale.

„Ako će to biti veoma skup tender, a oni su zadovoljni PwC-om, zašto bismo onda mi uopšte učestvovali?“ rekao je jedan partner iz neimenovane firme velika četvorke.

Nova revizorska firma bi takođe morala da sprovede dugotrajan i skup proces premeštanja svih korporativnih bankovnih računa i ugovora o zajmu partnera sa HSBC-om u drugu banku kako bi izbegla moguće sukobe.

Pod pitanjem je i da li KPMG može verodostojno da licitira nakon što ga je kritikovao računovodstveni regulator u Velikoj Britaniji zbog „neprihvatljivog” kvaliteta njegovih bankarskih revizija.

HSBC banka je prošle godine platila kompaniji PwC 130 miliona dolara za reviziju i srodne naknade, pokazao je njegov godišnji izveštaj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...