Kompanija Roche pravi testove za nove sojeve korone

Veliki broj evropskih zemalja obustavio upotrebu vakcine AstraZeneca

SvetVesti

16.3.2021 12:23 Autor: Ljiljana Begović 0

Veliki broj evropskih zemalja obustavio upotrebu vakcine AstraZeneca Veliki broj evropskih zemalja obustavio upotrebu vakcine AstraZeneca
Prema podacima sajta worldometers.com u svetu je od korone obolelo više od 120,8 miliona ljudi, od početka pandemije. Covid-19 odneo je više od 2,6... Veliki broj evropskih zemalja obustavio upotrebu vakcine AstraZeneca

Prema podacima sajta worldometers.com u svetu je od korone obolelo više od 120,8 miliona ljudi, od početka pandemije. Covid-19 odneo je više od 2,6 miliona života, dok se od posledica virusa oporavilo 97,6 miliona pacijenata.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) izjavio je da sistemi namenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendovalo upotrebu vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca da bi istražilo moguće neželjene efekte.

„To ne znači nužno da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv korona virusa, ali je uobičajena praksa da se oni istraže i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje efikasne kontrole“, rekao je Tedros, prenosi portal The Nations.

Do sada su Nemačka, Danska, Holandija, Italija, Švedska, Letonija i još nekoliko evropskih zemalja privremeno obustavile vakcinaciju cepivom kompanije AstraZeneca. Za razliku od Evrope, Australija ne planira da zaustavi cepljenje vakcinom AstraZeneca, izjavio je državni sekretar Džoš Frajdenberg ( Josh Frydenberg), prenosi Sky News.

On je ponovio da su evropski regulator lekova i Svetska zdravstvena organizacija potvrdili da je cepivo AstraZeneca sigurno za upotrebu.

Do sada su SAD vodeće na listi zemalja po ukupnom broju vakcinisanih građana sa više od 109 miliona, slede Kina (64,9 miliona), EU (50,8 miliona), Indija (32,9 miliona), Velika Britanija (26 miliona).

Izvor: ourworldindata.org

Treći talas korona virusa u Nemačkoj

Eksponencijalni rast novih slučajeva od čak 20 odsto za poslednih nedelju dana zabeležen je u Nemačkoj.

„Na ivici smo trećeg talasa, to više nije sporno. Sada smo ublažili mere, a to ubrzava eksponencijalni rast“, rekao je epidemiolog Dirk Brokman prenosi ARD.

Angela Merkel i čelnici saveznih država dogovorili su postupno ublažavanje mera, ali i njihovo „hitno uvođenje“ ako broj slučajeva infekcija tri dana za redom poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika.

Nemačka je jedna od zemalja koja je 15. marta obustavila upotrebu cepiva AstraZeneca, na osnovu preporuke Instituta Paul Ehrlich (PEI), nakon sedam slučajeva tromboze, uključujući i tri smrtna slučaja.

Roche pravi testove za nove sojeve korone

Švajcarska kompanija Roche najavila je da radi na novom dijagnostičkom testu čija je svrha otkrivanje nove varijante korona virusa.

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, naučnicima bi trebalo da olakša  praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni uticaj na dijagnostiku infekcija, na cepiva i na načine lečenja, saopštila je kompanija, prenosi WHBL News.

Nazvan Cobas®SARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućava otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

Foto: Tanjug/AP

Lek „mir-19“ protiv Covid-19 ulazi u drugu fazu ispitivanja

Ruska Savezna medicinsko-biološka agencija nada se da će njen lek protiv korona virusa „mir-19“ biti registrovan ove godine.

Musa Haitov, član Ruske akademije nauka, rekao je da će se efikasnost leka proučavati tokom druge faze ispitivanja, ali je istakao da je teško reći kada će biti gotovo ispitivanje.

„Uložićemo sav trud da što pre počnemo drugu fazu, a za to postoje svi preduslovi, jer se lek pokazao vrlo efikasnim tokom faze pretkliničkog ispitivanja. Registrovaćemo ga čim druga faza bude gotova, nadam se ove godine“, naglasio je Haitov, prenosi RT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...