postignut okvirni dogovor sindikata i železnica

Veliki štrajk u SAD zaustavljen u poslednjem trenutku

SvetU fokusuVesti

16.9.2022 10:36 Autor: Vladimir Jokanović 4

Veliki štrajk u SAD zaustavljen u poslednjem trenutku Veliki štrajk u SAD zaustavljen u poslednjem trenutku
Lideri 13 železničkih sindikata i najvećih železničkih kompanija u SAD postigli su u četvrtak okvirni dogovor koji je odložio ili u potpunosti sprečio veliki... Veliki štrajk u SAD zaustavljen u poslednjem trenutku

Lideri 13 železničkih sindikata i najvećih železničkih kompanija u SAD postigli su u četvrtak okvirni dogovor koji je odložio ili u potpunosti sprečio veliki štrajk železnica najavljen za petak. Posrednik u dogovoru bilo je Ministarstvo rada, koje je saopštilo da sporazum uravnotežuje potrebe radnika, preduzeća i američke privrede.

„Naš železnički sistem je sastavni deo našeg lanca snabdevanja, a prekid bi imao katastrofalne posledice po industrije, putnike i porodice širom zemlje“, navedeno je u saopštenju, prenosi Politico. Pregovaračima se u ključnom trenutku obratio predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) koji je ukazao na ekonomske štete koje bi izazvao štrajk.

Kao deo okvirnog sporazuma, obe strane su pristale na period hlađenja od nekoliko nedelja kako bi se osiguralo da ukoliko glasanje o finalnom dogovoru ne bude uspelo, ne dođe do momentalnog zatvaranja železnica. Radnici iz više sindikata tek treba da ratifikuju taj sporazum.

Udruženje američkih železnica istaklo je povećanje plata u svom saopštenju nakon usaglašavanja okvirnog sporazuma, ali nije pominjalo radno vreme, koje je bilo još jedna od tačaka sporenja sa sindikatima. Udruženje je saopštilo da će novi ugovori omogućiti povećanje plata radnicima za 24 odsto tokom petogodišnjeg perioda.

Bela kuća ocenila je to „pobeda za desetine hiljada železničkih radnika koji su neumorno radili tokom pandemije“, koji će sada dobiti bolje plate, poboljšane uslove rada i bolju zdravstvenu zaštitu. Sporazum je takođe, prema navodima Bele kuće, pobeda za železničke kompanije koje su kičma američke ekonomije.

Ukoliko radnici budu glasali za ratifikaciju sporazuma, biće to značajna pobeda za Bajdenovu administraciju pred izbore za Kongres početkom novembra. Eventualni štrajk železničara izazvao bi ogromne štete za privredu, dok bi za vladajuće demokrate to moglo da ima ozbiljne političke posledice.

  • GOCA BG

    17.9.2022 #1 Author

    Na vreme zaustavljen,jer bi usledio haos…

    Odgovori

  • Tina

    18.9.2022 #2 Author

    U poslednjoj sekundi, dobro je

    Odgovori

  • Milovan94

    18.9.2022 #3 Author

    I velike sile ne mogu da odole problemima

    Odgovori

  • TATJANA

    19.9.2022 #4 Author

    Auuu, dobro je

    Odgovori

  • MAJALG

    19.9.2022 #5 Author

    Ovo je pokazatelj da kada je sindikat jedinstven i kada svi radnici teze ka istom cilju i drzava kakva je amerika mora da popusti jer zna koje bi to gubitke nanelo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...