ugovor mora da bude plod pregovora

Vesić: Generalštab treba da bude obnovljen, i Pentagon je posle napada 11. septembra

SrbijaVesti

19.3.2024 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vesić: Generalštab treba da bude obnovljen, i Pentagon je posle napada 11. septembra Vesić: Generalštab treba da bude obnovljen, i Pentagon je posle napada 11. septembra
Ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić rekao je danas da je svaka vlada od 2000. godine pokušavala da nađe način da se revitalizuje zgrada Generalštaba... Vesić: Generalštab treba da bude obnovljen, i Pentagon je posle napada 11. septembra

Ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić rekao je danas da je svaka vlada od 2000. godine pokušavala da nađe način da se revitalizuje zgrada Generalštaba u Beogradu, oštećena u NATO bombardovanju 1999, dodajući da je potpuno jasno da ruševine tamo ne treba da budu.

„Taj prostor treba da bude obnovljen, na kraju krajeva, i Pentagon je obnovljen posle napada 11. septembra, pa postoji samo jedna memorijalna ploča za onaj deo koji je srušen, sve ostalo je obnovljeno“, kazao je Vesić u Nišu za N1, prenosi Beta.

Naveo je da postoji ovlašćenje da on potpiše ugovor sa investitorom koji bude zainteresovan da ulaže u kompleks na kojem je Generalštab, ali da taj ugovor mora da bude plod pregovora.

„U ovom trenutku postoji nekoliko kompanija koje su zainteresovane da rade na revitalizaciji tog kompleksa koji je uništen u NATO bombardovanju pre 25 godina“, potvrdio je Vesić.

Dodao je da će „ako i kada ugovor bude potpisan“ održati konferenciju za štampu te da će javnost biti obaveštena o svim detaljima ugovora i da će na osnovu toga uslediti dalje radnje.

To znači, kako je objasnio, da prvo treba da bude usvojen projekat u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

„Ako budu morali da se menjaju urbanistički planovi, to ima svoju proceduru koja podrazumeva i učešće javnosti, raspravu, tako da će sve drugo biti rađeno u skladu sa našim zakonima, a će javnost biti u potpunosti uključena i znaće na vreme kako će taj prostor na kraju izgledati“, rekao je Vesić.

Na pitanje koji je vremenski okvir za sve to, on je kazao da ako bude potrebna izmena plana, ona traje godinu dana i ako se radi po ubrzanoj proceduri to može da se skrati za dva-tri meseca.

„Pre toga treba napisati projekat, po mojoj proceni, ako taj neko radi najbrže što može, u pitanju je godinu i po do dve godine, pre nego što dođemo u situaciju da podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu“, rekao je Vesić.

Dodao je da mu je jasno da kad god se nešto radi postoje različita mišljenja javnosti.

„Razumem reakcije, malo ljudi zna da je do 1941. tu bila stara zgrada gimnazije koja je uništena u bombardovanju 1941, posle toga je 1960-ih izgrađena ova zgrada, koja je srušena u bombardovanju 1999. Nažalost, to je sudbina našeg grada“, rekao je Vesić

 • AJA

  19.3.2024 #1 Author

  Ministar Vesije je dobro sagledao i u pravu je.

  Odgovori

 • Manja

  19.3.2024 #2 Author

  Bice najbolje da je investitori budu amerikanci… pa jos i da im se proda zgrada a mozda i pokloni…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...