(VIDEO) PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U HRVATSKOJ Vrednost investicije 4,1 milion evra

EkologijaRegionU fokusuVesti

12.9.2020 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

(VIDEO) PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U HRVATSKOJ Vrednost investicije 4,1 milion evra (VIDEO) PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U HRVATSKOJ Vrednost investicije 4,1 milion evra
Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad Sunčanu elektranu na ostrvu Vis. U pitanju je najveća solarna elektrana u toj zemlji, čija je vrednost... (VIDEO) PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U HRVATSKOJ Vrednost investicije 4,1 milion evra

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad Sunčanu elektranu na ostrvu Vis. U pitanju je najveća solarna elektrana u toj zemlji, čija je vrednost 31 milion kuna (4,1 milion evra).

Sunčana elektrana Vis (SE Vis) prva je od sedam solarnih elektrana HEP, čije puštanje u rad je predviđeno u periodu 2019-2023. godine. Taj ciklus izgradnje vredan je 750 miliona kuna (99,4 miliona evra), piše Tanjug.

Izgradnjom solarne elektrane, ostrvo Vis dobilo je sopstveni izvor obnovljive energije i veću sigurnost snabdevanja električnom energijom, posebno u periodima povećane potrošnje tokom turističke sezone, prenosi Seebiz.

SE Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim ostrvima. Elektrana snage 3,5 megavati godišnje će proizvoditi, bez podsticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko pet miliona kilovat sati električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 domaćinstava.

Izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Elektranu su u rad pustili izaslanik predsednika hrvatske vlade i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Ivo Milatić, i predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

  • Jovana

    30.9.2020 #1 Author

    Wow, nadamo se takvoj buducnosti i ovde, u Srbiji. 😀

    Odgovori

  • Lazar

    2.10.2020 #2 Author

    Kad bi se harvestovala energija Sunca u većoj meri nego danas, imali bi obnovljive izvore energije i mnogo manje zagađivača.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...